Frissen Zalából

2021.11.02. 07:00

Korszerűbb lett a hivatal és a konyha Karmacson

Átadták az önkormányzati hivatal és a konyha korszerűsített épületét. A két beruházásra együttesen majdnem 65 millió forintot nyert az önkormányzat.

Péter B. Árpád

Az avatáson Manninger Jenő országgyűlési képviselő kiemelte, a térségben sok helyen pályáztak sikerrel az uniós kiíráson községházák, intézmények energetikai felújítására.

A konyha épületét Kiss László áldotta meg Fotó: PBÁ

– Hatalmas pozitívum, hogy annak idején sikerült megfogalmaznunk egy energiahatékonysági csomagot, ugyanis az uniós programoknál nehezebb a konkrét igényekhez igazodni, mert inkább az EU célkitűzéseinek megfelelőek ezek a pályázatok, például a klímavédelemmel kapcsolatosak – fogalmazott Manninger Jenő országgyűlési képviselő, jelezve: azért a karmacsi példa is bizonyítja, hogy ezekből is komoly beruházásokat lehet megvalósítani.

Emellett természetesen vannak hazai források – így például a Magyar falu program (MFP)- amelyek az ilyen épületek rendbetételére, például tetőszigetelésre, belső felújításra szolgálnak. Karmacs is nyert már az MFP-ből, például önkormányzati utak felújítására 10, játszótérfejlesztésre és temetői felújításra 5-5, kerékpárút- építésre pedig több mint 33 millió forintot, tette hozzá Manninger Jenő. Kelemen István polgármester az átadások kapcsán elmondta: önkormányzati épületek energetikai fejlesztését valósították meg párhuzamosan, a községházára 27,5, a konyhára 36 millió forintot nyert a település. Utóbbi épületnél megújult a külső homlokzat, a hőszigetelés, elvégezték a nyílászárók cseréjét, és hőszivattyús padlófűtéses rendszert építettek ki. A községháza esetében hasonló beruházást végeztek el a kivitelezők; s oda korszerű gázkazánt vásároltak.

A községháza avatásán (b–j) Ruzsics Ferenc, a megyei közgyűlés alelnöke, Kelemen István és Manninger Jenő Fotó: PBÁ

- A két épület meglehetősen rossz állapotban volt már, különösen a hőtechnikai tényezőket illetően – fogalmazott Kelemen István. – Számunkra e két pályázatban a gazdaságos fenntarthatóság volt az elsődleges cél annak érdekében, hogy jóval kisebb költséggel tudjuk üzemeltetni ezeket. Az önkormányzati hivatal esetében nagyjából 1 millió forint éves megtakarítást jelent a fejlesztés.

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a zaol.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a zaol.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában