Frissen Zalából

2021.11.29. 08:32

Karácsony előtt megkaphatják a tűzifa-támogatást a pacsaiak

Már karácsony előtt megkaphatják a tűzifa-támogatást a jogosultak, ezt a tájékoztatás kaptuk Kelemen Tamás pacsai polgármestertől.

Arany Gábor

A képen Kelemen Tamás polgármester. Fotó: Arany Gábor

Mint elmondta, az önkormányzat pályázaton 2,3 millió forinthoz közeli összegű támogatást nyert, ebből 127 köbméter kemény, lombos, úgynevezett méteres tűzifát tudtak vásárolni a Zalaerdő Zrt-től. A településre szállítás, valamint a jogosultakhoz való eljuttatás több százezer forintos költségét az önkormányzat finanszírozza. A humánpolitikai bizottság döntése alapján a 107 igénylőből 103 kap a tüzelőből, háztartásonként 1,23 köbmétert.

A polgármester szólt arról is, hogy korábban energiatámogatást is nyújtottak a fűtéshez szociális alapon, legfeljebb egy éven át. Ezt eddig átlagosan egy évben összesen húsznál többen nem igényelték, de a számuk már jelentősen lecsökkent. Az igénylőknek szigorú feltételeket kell teljesíteniük, egyebek mellett a közösségi együttélés szabályainak betartását és adótartozás nélküliséget vártak el tőlük.

Az önkormányzat más módon is támogatja a pacsaiakat, derült ki a tájékoztatásából. Az elmúlt év elejétől minden újszülöttnek jár az úgynevezett babacsomag, ennek értéke 15 ezer forint, a tartalmát szakmai szempontok alapján a védőnő határozza meg. Ez évben eddig tíz babacsomagot adtak át. Az iperedő gyermekek nevelését is támogatja a város, mert 2015 óta óvoda- és iskolakezdési támogatást nyújtanak. Ez évben 108 Pacsán élő gyermek, illetve szülei kaptak anyagi segítséget. Közülük 22 óvodás, 61 általános, valamint 25 középiskolai diáknak juttattak 10 -10 ezer forintot.

A szépkorúak is számíthatnak az önkormányzat segítségére. A Pacsán életvitelszerűen lakó 65 évnél idősebbek hétezer forintot kaphatnak, erre a városban 320-an jogosultak, és a többségük igénybe is veszi az anyagi segítséget. Ezekben a napokban kezdődik ennek a kifizetése, tette hozzá.

Kelemen Tamás kitért rá, miszerint a szociális helyzet alapján kérhető támogatás felsőfokú tanulmányokhoz is. A Bursa Hungarica pályázathoz az állam is hozzájárul, ily módon a kifizetendő támogatást fele-fele arányban finanszírozzák az önkormányzattal közösen. A feltételeknek megfelelő pacsai hallgatók közül idén heten kaptak havi 7-10 ezer forint közötti támogatást a képviselő-testületi döntés alapján.

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a zaol.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában