Frissen Zalából

2021.11.18. 06:50

Innovation Week Zalaegerszegen: elősegítik a hazai startupok gyors fellendülését

Zala 2030 – A jövő technológiái címmel az országos Innovation Week programhoz kapcsolódva szervezett konferenciát a Zala Megyei Kereskedelmi és Iparkamara a MeOut Group közreműködésével.

Mozsár Eszter

A MeOut Group programjait Túrós Dorottya mutatta be a hallgatóságnak Fotó: Katona Tibor

A szakmai találkozón ismertetett Input Program célja, hogy az abban résztvevők széles hazai és nemzetközi kapcsolatait felhasználva ösztönözzék az információs és kommunikációs technológiai (IKT) startup cégek indulását, illetve segítsék a sikeres külpiaci szereplést. A konferencia hallgatóságát Kovács Dezső köszöntötte. A kamarai elnök utalt a programnak otthont adó ZalaZone járműipari tesztpályán és a városban zajló változásokra, beruházásokra, amelyek hosszú évekre meghatározzák majd a térség és az ország gazdasági életét.

A MeOut Group programjait Túrós Dorottya mutatta be a hallgatóságnak Fotó: Katona Tibor

Kovács Dezső elmondta, a fejlesztések mágnesként vonzzák a cégeket és befektetőket.

A Pannon Egyetem zalaegerszegi központjának főigazgatója, dr. Németh István emlékeztetett: a városban és a megyében egyedülálló beruházások zajlanak. Olyan innovációs ökoszisztéma valósul meg, amihez az egyetemet is fel kell fejleszteni, mégpedig úgy, hogy a gazdasági szereplőkkel együttműködve, a kor igényeit figyelembe véve képezik a fiatalokat.

 

A MeOut Group programjairól Túros Dorottya vezető tervező adott tájékoztatást. A szervezet 43 országban valósít meg innovációs projekteket. Támogatják fiatal tehetségek elindulását, jó ötletek megvalósítását. A határon túli partnerségeknél nagy figyelmet fordítanak a balkáni és a kelet-európai régióra, illetve Közép-Ázsiára. Ennek jegyében a közelmúltban például informatikai kódolóversenyt szerveztek Kazahsztánban, s további ötletversenyeket hirdetnek. A magyar-kazah kódolóversenyen 18–28 éves fiatalok vettek részt, akiknek 24 óra alatt kellett egy-egy adott problémára megoldást találniuk. Túros Dorottya hozzátette: céljuk, hogy minél előbb fellendüljenek Magyarországon a startupok.

Bali Zoltán a házigazda város képviseletében a jövő Zalaegerszegét vázolta fel. Az alpolgármester a Smart City fő pilléreként említette a környezetvédelmet, a vízgazdálkodást, a mobilitást, az energiatakarékosságot, a digitalizációt és nem utolsósorban az itt élők közösségformáló erejét.

A szakmai konferencián bemutatták még a mesterséges intelligenciában és a robotikában rejlő lehetőségeket, valamint pódiumbeszélgetésre hívták az innovációs cégek képviselőit.

A találkozón elhangzott továbbá, hogy a közeljövőben a kamara és a MeOut Group együttműködési megállapodást ír alá, miszerint a felek a gazdasági és társadalmi kapcsolataikkal, eddig elért eredményeikkel a hazai IKT startup vállalkozások, azon belül is a zalai cégek nemzetközi versenyképességének növelését segítik elő.

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a zaol.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában