Frissen Zalából

2021.11.29. 09:00

Káposztasavanyítás: hagyományőrző programot tartottak Egerváron

A Mozgássérültek és Fogyatékkal Élők Egyesülete negyedik éve eleveníti fel a Majdnem elfelejtett értékeink program keretében a káposztasavanyítást.

Jóna István

Ambrus Miklós darálja a fejes káposztát Fotó: Jóna István

Az egyesület foglalkoztatóházában ezúttal több mint száz kilogramm káposztát dolgoztak fel. A program célja részben őseink egyszerű, sokszor lemondással, nélkülözéssel teli élete előtt tisztelegni, részben értéket teremteni, hiszen amit nagyszüleinktől, szüleinktől láttunk, tanultunk, azt kötelességünk továbbadni a következő generációnak, foglalta össze a program lényegét Tóth Ágnes, az egyesület elnöke.

Ambrus Miklós darálja a fejes káposztát Fotók: Jóna István

A hagyományőrző napra mindenki elvitte az eltenni való káposztáját, edényét, és saját ízvilága szerint készítette elő a zöldséget a savanyításra. Közben előkerülnek a régi családi receptek. Savanyú káposztát úgy kell készíteni, hogy a legyalult káposztát besózzuk, egy nagy edénybe tesszük, és jöhetnek a fűszerek, közben pedig folyamatosan döngöljük. Az alapfűszer a bors, a kömény, a babérlevél, a torma és a birsalma.

Van, aki tesz bele hagymát, pirospaprikát is. Amikor tele van az edény, nehezéket teszünk rá, így megsavanyodik a káposzta. Az edényt meleg helyen kell tartani és két hét múlva már lehet belőle fogyasztani, ismertette Tóth Ágnes, és hozzátette: a savanyú káposzta magas C-vitamin-tartalmának köszönhetően jó immunerősítőként szolgál a téli hónapokban.

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a zaol.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában