Frissen Zalából

2021.11.17. 11:30

Gimnáziumi tablótárlat Zalaegerszegen: minden zrínyisnek meg kell ismernie a névadó életútját

Zrínyi Miklós halálának 357. évfordulója alkalmából a neves hazafi életútját bemutató kiállítást rendeztek a Zalaegerszegi Zrínyi Miklós Gimnázium Borbás György Galériájában. A tablótárlatot a Rákóczi Szövetség Zalaegerszegi Szervezete és a Zalai Magyar Nemzeti Szövetség állította össze, az előtte látható Zrínyi-családfát 2014-ben Dienes Gyula rajztanár festette. Az intézmény legértékesebb iskolai díja is Zrínyi nevét viseli, az emlékéremmel a kiváló tanulmányi eredményt elért végzősöket jutalmazzák. A diákok körében népszerű, évenként megrendezendő túrát is róla nevezték el.

Mozsár Eszter

Dienes Gyula és Stárics Roland diákok körében a tárlaton Fotó: KT

– Öt-nyolc évente kicserélődik az itteni diákgeneráció, és fontos, hogy mindenki lássa zalaiként, zrínyisként a névadó életútját, családjának viszontagságos történetét bemutató tárlatot – mondta a most másodszor közönség elé került tablókról Stárics Roland igazgatóhelyettes. – Hogy megértsük Zrínyi Miklós tetteit, motivációját, ahhoz nélkülözhetetlen a korabeli térképek, dokumentumok ismerete.

Dienes Gyula és Stárics Roland diákok körében a tárlaton Fotó: KT

A földrajz–történelem szakos pedagógus hozzátette: a családi birtokainak központja Csáktornya volt, a Habsburgok és a törökök ütközőzónájában, külgazdasági és külpolitikai szempontból peremterületen. A hadvezér felismerte, hogy a délnyugat- és dél-dunántúli területek török alóli felszabadítása nélkülözhetetlen. Zrínyi Miklós független, erős magyar királyságban gondolkodott.

– A bátor, lelkiismeretes költő és politikus nemzet­egyesítésre törekedett – folytatta Stárics Roland. – Az Isten, haza, szülőföld hármasság jegyében élt és alkotott. A 17. század legműveltebb magyar gondolkodója, legfelkészültebb hadvezére sokak számára ma is példakép lehet.

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a zaol.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában