Frissen Zalából

2021.11.23. 13:00

Erdő lesz a volt szennyvízszikkasztó helyén Zalakomárban

Tizennyolcezer darab feketedió-csemetét ültettek el a napokban a település határában lévő volt szennyvíztelep-szikkasztó területén.

Horváth-Balogh Attila

A közmunka-program keretében megvalósuló beruházás abszolút a jövőnek szól

Forrás: Zalai Hírlap

Fotó: Horváth-Balogh Attila

Mint azt Csárdi Tamás polgármestertől megtudtuk: a Délzalai Víz- és Csatornamű Zrt. a kezelésében lévő régi szennyvíztelep-szikkasztót visszaadta az önkormányzatnak, mivel az új (2007-ben felavatott) biológiai szennyvíztisztítás kiépítésével elveszítette létjogosultságát a közel 6 hektáros terület. Ez eddig használaton kívül volt, ám hamar világossá vált, hogy alkalmas erdősítésre, fásításra, ezért az önkormányzat felvette a kapcsolatot a Zalaerdő Zrt.-vel és – összhangban a Magyar Nemzeti Erdőstratégiával – szakmai konzultációt kezdett annak hasznosításáról. Ennek eredményeként jutottak el a gyorsan növő feketedióhoz, melyet 30-50 év múlva termelhetnek majd le.

A közmunka-program keretében megvalósuló beruházás abszolút a jövőnek szól
Fotó: Horváth-Balogh Attila / Zalai Hírlap

– Ennek eredményeként idén külön közmunkaprogramot indítottunk a területrendezés a és a fásítás végrehajtására – magyarázta a dél-zalai település polgármestere. – Ennek keretében az év folyamán többször is lekaszáltuk a füvet az ingatlanon annak érdekében, hogy az elburjánzott gyomnövényeket visszaszorítsuk. Októberben az egész területet bekerítettük vadkerítéssel, hogy a környéken található jelentős vadpopulációtól megvédjük az elültetett csemetéket. A 18 ezer facsemete kiültetése a napokban történik meg és reméljük, hogy pár éven belül már egy szépen növekedő erdő lesz az eddigi gazos terület helyén. A csemeték 810 ezer forintba kerültek, a kerítés építéséhez szükséges faoszlopokért (1680 darab) 1.145.743 forintot, a szükséges 1400 méter kerítésdrótért pedig 1.388.618 forintot fizettünk.

A polgármester jelezte azt is: októberben a Magyar Falu Program tartaléklistájáról két pályázatuk kapott támogatást, az egyik közel 3,2 millió forintot biztosít kommunális eszközök, jelen esetben egy önjáró fűnyíró beszerzéséhez. A következő évtől a település közterületeinek kaszálásához használják majd az eszközt, mely a remények szerint felgyorsítja és megkönnyíti a munkát. A másik pályázati siker 10,1 millió forint támogatást jelent önkormányzati tulajdonú ingatlanok fejlesztéséhez, melyből a zalakomári óvoda fa ablakait cserélik műanyagokra, várhatóan 2022 elején.

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a zaol.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában