Frissen Zalából

2021.11.26. 06:50

Együttműködési megállapodást írtak alá a felek Zalaegerszegen

A következő generáció jövőjét határozza meg az a képzési lehetőség, amelynek további fejlesztéséhez járul hozzá az együttműködési megállapodás, amit csütörtökön írtak alá a Széchenyi István Egyetem, a Zalaegerszegi Tankerületi Központ és Zalaegerszegi Szakképzési Centrum vezetői a ZalaZONE Kutatási és Technológiai Központban.

Arany Gábor

Az együttműködés aláírói: Szabó Károly, a szakképzési centrum kancellárja, Vizlendvai László, a szakképzési centrum főigazgatója, dr. Kovács Zsolt, az egyetem kancellárja, Kajári Attila, a tankerület igazgatója

Forrás: Zalai Hírlap

Fotó: Pezzetta Umberto

Dr. Háry András, az Autóipari Próbapálya Zala Kft. ügyvezető igazgatója felidézte: a tesztpálya koncepciójának kidolgozásakor már megfogalmazódott a szándék, hogy olyan egymásra épülő rendszer jöjjön létre, amelyben a termelőegységek, a kutatás és az innováció is helyet kap. Ehhez képzés és munkaerő, valamint együttműködés szükséges. Ebben meghatározó a Széchenyi István Egyetem, amely a 2019. szeptemberi megnyitása óta jelen van a ZalaZONE Kutatási és Technológiai Központban, ahol kutatócsoportja jelenleg tíz mérnökkel dolgozik, projektjei közel félszáz hallgató számára nyújtanak gyakorlati lehetőséget. A csoport jelenleg műhelyt és irodát használ a központban, de hamarosan elkészül az új, 800 négyzetméteres kutatóépülete is.

Az együttműködés aláírói: Szabó Károly, a szakképzési centrum kancellárja, Vizlendvai László, a szakképzési centrum főigazgatója, dr. Kovács Zsolt, az egyetem kancellárja, Kajári Attila, a tankerület igazgatója
Fotó: Pezzetta Umberto / Zalai Hírlap

A térség fejlődésében meghatározó, ha a fiatalok itt találják meg a boldogulásukat, ehhez járul hozzá a helyben elérhető képzési lehetőség és munkahely. Ezt dr. Kovács Zsolt, az egyetem kancellárja fogalmazta meg. A most aláírt együttműködés segít abban, hogy a diákok már az általános iskolától kezdve megismerjék a természettudományokat, a műszaki pályát. Ha továbbtanulásukhoz a Széchenyi egyetemet választják, akkor pedig lehetőségük lesz arra, hogy a duális képzésben a gyakorlati tudást a tesztpálya környezetében szerezzék meg, tette hozzá. A gyerekek pályaorientációját is szolgálja az együttműködés, olyan jövőképet kaphatnak, ami lehetővé teszi, hogy megalapozott döntéseket hozzanak, amikor a továbbtanulás ideje eljön, ezt Kajári Attila, a tankerület igazgatója mondta a szerződés aláírásakor.

Újra vonzóvá vált a szakképzés, és a műszaki területen korlátlan lehetőségek várnak a fiatalokra, mondta Szabó Károly, a szakképzési centrum kancellárja. Az együttműködésnek köszönhetően a középfokú szakképzésben tanulók is bekapcsolódhatnak az egyetem programjaiba, segítve őket később a diploma megszerzésében is. Vizlendvai László, a szakképzési centrum főigazgatója utalt rá, az idén elindított okleveles technikusképzésben részt vevők később egyetemi tanulmányaik során 30 kreditpontot számíthatnak be. Az itt folytatott duális képzés pedig jó esélyt ad arra, hogy a hallgatók, már diplomával a zsebükben, ide térjenek vissza dolgozni.

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a zaol.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában