Frissen Zalából

2021.11.18. 13:00

Dr. Norman Lewis Zalaegerszegen: Milyen káros hatásai vannak a közösségi médiának?

November 12-én a Mathias Corvinus Collegium (MCC) tehetséggondozó intézmény szervezésében angol nyelvű előadásra várták az MCC zalai oktatási programjának résztvevőit.

Juni Marcell

A beszámoló szerzője, Juni Marcell (balról) az MCC Középiskolás Program diákjaival Fotó: MCC

Fotó: Seres Peter [email protected]

„A közösségi média már nem csupán egy platform. De akkor mi?” címmel hirdetett program keretében dr. Norman Lewis író, előadó és tanácsadó, a technológiai innovációval és adaptációval kapcsolatos trendek és felhasználói magatartás szakértője beszélt ifjú hallgatósága előtt a média befolyásáról a XXI. században. A szemináriumról Juni Marcell küldött beszámolót szerkesztőségünknek:

A műsor kezdetén az MCC angol csoportjának tanulója ismertetőt tartott a résztvevőknek az előadás menetéről. Bemutatta Dr. Norman Lewist, aki szerepelt több „TED Talk”-ban, ahol beszélt például az emberi képzeletről, és arról, hogyan kell „kimászni” egy recesszióból. Az utóbbi időben többször látogatott Budapestre, hogy felfedezze Magyarországot, és az előadás előtt nem sokkal utazott Zalaegerszegre. Gyönyörű helynek tartja országunkat, ez közösségi oldalai bejegyzésein is tükröződik.

A beszámoló szerzője, Juni Marcell (balról) az MCC Középiskolás Program diákjaival Fotó: MCC

Norman Lewis először megosztotta véleményét a közösségi médiáról, miszerint nem tartja egészségesnek vagy pozitívnak az efféle alkalmazások túl gyakori használatát, és szerinte sok szempontból nagyon is káros az online média.

Megkérdezte a közönséget, milyen közösségi felületeket használnak, érdeklődött, mi a véleményünk a közösségi média, a modern technológia hatásáról, befolyásáról a mindennapokban. Kitért a közösségi média eredetére: Japán fiatalok rájöttek arra, hogy az akkori kommunikációs eszközeiket át tudják hangolni más frekvenciára, ezáltal egymással tudnak beszélni. De miért is volt ez fontos? Mivel a szülők – a megjelenő veszélyek miatt – egyre jobban kezdték elzárni gyermekeiket a nagyvilágtól, és inkább otthon tartották őket, a fiatalok új módszereket találtak ki arra, hogy megkerüljék a rendszert, és (a szüleik tudta nélkül) kapcsolatban lehessenek ismerőseikkel, egymással. Így kezdődött el az interneten a közösségi platformok térnyerése; először pár olyan kisebb weboldal jött létre, amelyeket később a világ legnagyobb közösségi oldala kiszorított, mert utóbbiért a fiatalok teljesen odavoltak.

Ahogy múlt az idő, lassan mindenki felfedezte az internetet, és persze, a közösségi oldalakat. Ez azt eredményezte, hogy a szülők, akik maguk is felhasználókká váltak, akiktől a fiatalok távolabb akartak lenni, még közelebb kerültek, manapság jól érzékelhető, melyik korosztály hol foglal helyet az interneten.

A történet lényege tehát, hogy nem műszaki óriáscégek, vállalatok alkották meg sem a közösségi média ötletét, sem az alkalmazásokat. Hétköznapi emberek voltak, akárcsak mi. Ez azt is jelenti, hogy a közösségi médiához kötődő cégeket nem sok minden korlátozza, így a közösségi oldalak nem csupán olyan helyek, ahol megoszthatjuk élményeinket vagy társaloghatunk, hanem a megjelenő tartalom bármilyen más módon is felhasználható. Már a szolgáltatók észrevétlen korlátozása is felbukkant, bizonyos tartalom, vagy személy/személyek ellen irányuló hozzászólások esetében. A közösségi platformokat működtető vállalatok nagy erőt képviselnek, mi pedig az „ő játékukban játszunk”. Dr. Norman Lewis arra hívta fel a figyelmet, hogy mi vagyunk az oldalak éltető közössége, nélkülünk nem tudnának létezni, ezért kell védenünk a fotóinkat, szavainkat. Az élményeket, emlékeket családdal, barátokkal osszuk meg, vagy ne pakoljuk fel az internetre életünk minden percét!

Juni Marcell, MCC Középiskolás Program

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a zaol.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában