Frissen Zalából

2021.11.02. 07:00

Datolyaszilvát szüreteltek a Gerecse-hegyen

Az elmúlt években bebizonyosodott, hogy Zalában, Muraföldén is megteremnek olyan nem őshonos, kuriózumnak számító gyümölcsök, mint a füge, a kivi, vagy a datolyaszilva. Utóbbit szüretelték az elmúlt hétvégén a Gerecse-hegyen „Szedd magad” akció keretében a szép számmal érkezők.

Korosa Titanilla

Szintén gyümölcstermesztéssel foglalkozik Siklóson Kovács László és Kovács Renáta, akik a gyümölcsszedés mellett tapasztalatszerzés céljából is érkeztek a szüretre

Harcz Endre és testvére, Harcz Balázs birtoka ködbe burkolózott ottjártunkkor, így a kilátást nem élvezhették a látogatók, a gyümölcsszedés örömét viszont igen, illetve kóstoló is jutott a vitamindús kákiszilvából.

- Az első 170 oltvány még 2014-ben ültettük, majd az évek során bővítettük az ültetvény, mely ma már 1000 fát számlál 1,7 hektáron – mondta el Harcz Endre. – Még viszonylag kevés a termés, mert a termőkorú fák kevesen vannak. Az össztermés 1 és 2 tonna közé tehető, de nehéz megállapítani, mert egyik fa 25-30, míg a másik 2 kilogramm termést hoz.

Harcz Endre Cseresnyés Péternek is megmutatta az idei datolyaszilva termést Fotó: A szerző

Hozzátette, hogy az elmúlt évek sorozatos tavaszi fagyai nagy mértékű károkat okoztak a védekezés ellenére, ami a termés mennyiségén meglátszik.

-Az idei év véleményem szerint az elmúlt 100 év legszörnyűbb éve volt a gyümölcstermesztésre nézve – folytatta. – A tavaszi fagyokat sok eső követte májusban, nyáron pedig óriási szárazság volt, vagyis ami nem fagyott el, majd nem érte rothadás, az kiszáradt. Amelyik datolyaszilva mindezt kibírta, az viszont szépen megnőtt. Ha nem jönnek ezek a szélsőségek, akár 5-6 tonna termésünk is lehetne.

Szintén gyümölcstermesztéssel foglalkozik Siklóson Kovács László és Kovács Renáta, akik a gyümölcsszedés mellett tapasztalatszerzés céljából is érkeztek a szüretre

A datolyaszilva nem tartozik az igényesebb gyümölcsök közé, a zalai agyag tökéletes talaj számára, és ami fontos jó tulajdonsága, hogy sokáig eláll, mézédesre érve, frissen a legfinomabb. A „Szedd magad” akció a környékbeliek mellett Szegedről, Orosházáról, Győrből, Budapestről és Siklósról is vonzott látogatókat, akik az őszi színekbe öltözött ültetvényen tanácsokat is kaptak a gyümölcs termesztéséről, érleléséről, fogyasztásáról és jótékony hatásairól.

Ellátogatott a datolyaszilva ültetvényre Cseresnyés Péter miniszterelnöki biztos, a térség országgyűlési képviselője is, aki arról beszélt, hogy többen kételkedtek abban, hogy a füge, kivi és a datolyaszilva megterem ebben a térségben, de több példa is mutatja, hogy ez az állítás valós. A látogatók egyre növekvő számán látszik, hogy nem a kételkedők vannak többen, hanem azok, akik hazaviszik azt a gyümölcsöt, amit korábban nem ismertünk. Vagyis – tette hozzá – ma már nem csak a nagyáruházak külföldről behozott termékeként érhető el a datolyaszilva sem, és örömét fejezte ki, hogy a vállalkozók Muraföldén lehetőséget mutatnak arra, hogy hogyan lehet jövedelmezően hasznosítani a már nem művelt, elhagyott szőlőhegyeket.

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a zaol.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában