Frissen Zalából

2021.11.04. 07:00

A roma holokauszt áldozataira emlékeztek a zalaegerszegi vasútállomáson

Hetvenhét évvel ezelőtt, 1944. november 3-án indult el a zalaegerszegi vasútállomásról az a szerelvény, amely a zalai romákat először a komáromi gyűjtőtáborba, majd Auschwitzba szállította. A legtöbbjük soha nem tért haza.

Arany Horváth Zsuzsa

Gecse Péter alpolgármester koszorúz a kisebbségi önkormányzat kezdeményezésére 2003-ban elhelyezett emléktáblánál

Forrás: Zalai Hírlap

Fotó: Katona Tibor

A roma holokausztról minden évben megemlékeznek a zalaegerszegiek, mert noha az emlékezés fájdalmas, mégis erőt ad, hogy emberi arcunkat ne veszítsük el. E szavakkal nyomatékosította beszédét Gecse Péter, Zalaegerszeg alpolgármestere, aki a város nevében rótta le kegyeletét az elhurcoltak emléke előtt a vasútállomás falán 2003-ban elhelyezett tábla alatt.

Gecse Péter alpolgármester koszorúz a kisebbségi önkormányzat kezdeményezésére 2003-ban elhelyezett emléktáblánál
Fotó: Katona Tibor / Zalai Hírlap

A nemzetiségi önkormányzat nevében Horváth Gyula elnökhelyettes szólt, visszaemlékezéseket elevenítve fel. Ma már nagyon kevesen élnek a túl- és átélők közül, de az utókor, a cigány közösség nem felejthet. Ezt példázta Hajós Vanessza, a Báthory-szakközépiskola növendékének a szavalata: Choli Daróczi József költeményét mondta el. Az egybegyűltek, köztük a zsidó hitközség képviselői, elhelyezték a kegyelet koszorúit az emléktáblánál.

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a zaol.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában