Frissen Zalából

2021.11.21. 12:00

A evangélium lelki növekedésünket szolgálja – megjelent Horváth István Sándor atya legújabb kötete

Tizedik kötete jelent meg annak a sorozatnak, amelyet Szívem első gondolata címmel még a Hit évében indított útjára Horváth István Sándor atya.

Gyuricza Ferenc

Horváth István Sándor a most megjelent kötetekkel Fotó: Gyuricza

A korábbi zalalövői plébános jelenleg, saját kérésére, zalaegerszegi kórházlelkészként végzi szolgálatát. A több mint ötszáz oldalas kiadvány a jövő évi elmélkedéseket tartalmazza a napi evangéliumokhoz.

Horváth István Sándor a könyv megjelenése kapcsán elmondta, a 2022-es kötet felépítése az eddigieknek megfelelő, azaz 2021 adventjétől, november 28-tól kezdődően 2022 adventjének kezdetéig, minden egyes naphoz kapcsolódóan tartalmaz elmélkedéseket. Ezek a saját gondolatai, amik minden esetben az adott naphoz tartozó evangéliumi részletekhez kapcsolódnak.

– Amikor évről évre valami újat próbálunk felmutatni Krisztus tanításából, az evangélium igazságából, akkor mindig egy magasabb lelki szintre próbálunk jutni – magyarázta a kötet megszületésének okait a lelkipásztor. – Ez egyrészt az én lelki utam, a saját lelki fejlődésem lenyomata, másrészt remélem, hogy ezen a lelki úton az olvasók is elkísérnek. Úgy is fogalmazhattam volna, hogy a könyvsorozat, pontosabban az adott évhez kapcsolódó kötet segítségével lelki mélységekbe jutunk, de személy szerint sokkal szívesebben használom a lelki magasságok kifejezést, mert úgy gondolom, az evangélium olyan igazság, aminek helye a végtelen magasságban, Isten közelében található, tehát mindig van hová felemelkedni.

István atya hozzátette: a kötet olvasását a Szentírás lapozgatásával együtt ajánlja. Minden napi elmélkedéshez megjelölte az evangélium vonatkozó fejezetét, ezért azt javasolja, előbb abban mélyedjünk el, majd utána olvassuk el az ő gondolatait. Az elmélkedéseket követően pedig a kötet záró fejezetében található bőséges imagyűjteményből is válogathatunk. Ebben a részben a napi imádságok mellett a különböző liturgikus időszakokhoz – például advent, karácsony, nagyböjt, húsvét – kapcsolódóakat is megtaláljuk. Akik érdeklődnek elmélkedései iránt, de a kötethez valami okból, például a földrajzi távolság miatt nem jutnak hozzá, azoknak továbbra is az e-mailben küldött napi evangélium sorozatát ajánlja, vagy a folyamatosan megújuló, immár ötödik változatban elérhető Evangélium365 mobiltelefonos applikáció telepítését.

Horváth István Sándor a most megjelent kötetekkel Fotó: Gyuricza

– Ez utóbbinak éppen egy éve készítettük el idegen nyelvi változatait is – folytatta a lelkipásztor. – A magyar nyelvű elmélkedések mellett így a legnagyobb világnyelvek közül angolul, németül, olaszul és franciául is elérhetőek ezek a gondolatok, de gondolkodunk a spanyol nyelvű változaton is.

Horváth István Sándor kérdésünkre azt is elmondta, tudomása szerint gondolatait legalább naponta mintegy százezren olvassák, ám ennél pontosabb adatokról – például az applikáció mérésének korlátozott lehetőségei miatt – nincs tudomása. Napi elmélkedéseit emellett több rádiócsatorna – például az országos elérhetőségű Mária Rádió, valamint az Eger környékén működő Szent István Rádió – is közvetíti, így még nagyobb azok száma, akikhez eljutnak szívének gondolatai.

– Az evangélium olvasása, Isten üzenetének hallgatása lelki növekedésünket szolgálja napról napra, évről évre – idézte a Szívem első gondolata kötet hátoldalán is szereplő ajánlását az atya. – Krisztus tanításának igazsága folyamatosan alakít minket, formálja gondolkozásunkat, ösztönzést ad cselekedeteinkhez. Mert mindegy, hogy ki ültet és öntöz, a növekedést Isten adja. Aki egyszer rátalál az evangéliumra, annak többé nem kell más utat keresnie, haladnia kell ezen az úton. Aki egyszer rátalál Krisztusra, annak nem kell más személyt keresnie, mert Jézus az atyához vezető út.

Ugyancsak a közelmúltban jelent meg Horváth István Sándor másik könyvsorozata, a Máté, Márk és Lukács tanításának megfelelően három evangéliumi évhez kapcsolódó, s ennek okán három részből álló, immár hatodik kiadást megélt Evangélium fénye is. Utóbbi kötetek az atya elmondása szerint inkább a paptestvéreknek vagy a templomba gyakran járó híveknek szólnak, s a liturgikus rend szerint a vasárnapok és ünnepnapok elmélkedéseit tartalmazzák.

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a zaol.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában