Frissen Zalából

2021.10.13. 14:00

Zalaegerszegre érkezik a TEDx előadás-sorozat

A zalai megyeszékhelyre is megérkezett a TEDx előadás-­sorozat, október 16-án, szombaton öt jeles zalai kötődésű előadót hallgathat meg a közönség a Városi Hangverseny- és Kiállítóteremben.

ZH

Kovács Károly: A mi rendezvényük a Kihívások és válaszok címet viseli, ez a két szó mai világunkat jellemzi

Forrás: Zalai Hírlap

Fotó: Seres Peter [email protected]

Az 1984 óta használt rövidítés a technology, entertainment, design szavakat rejti, s a világszerte népszerűvé vált, az alapítók által meghatározott kötött formájú, szigorúan non-profit estek sora mindenhová eljut. A résztvevők között ott volt többek között Bill Clinton amerikai elnök is. Évente háromezer TEDx-rendezvény valósul meg a világ különböző országaiban.

A zalaegerszegi megvalósítás egyik szervezője, Kovács Károly lapunknak elmondta, régóta dolgoznak azon, hogy a speciális élményt nyújtó TEDx programot a megyeszékhelyen is megrendezzék. Az alapítók szabályai, a részletes license (engedély) mentén haladnak, a rendezvény nélkülözi az üzleti elvárásokat, közreműködői, szervezői önkéntesként hozzák létre a zalaegerszegi TEDx-estet. A termet a város önkormányzata térítésmentesen biztosítja, ezzel segítve a TEDx-et.

Kovács Károly: A mi rendezvényük a Kihívások és válaszok címet viseli, ez a két szó mai világunkat jellemzi
Fotó: Zalai Hírlap

– Miben más ez az előadás, mint a megszokott pódiumbeszélgetések?

– Engem épp az ragadott meg az interneten elérhető, ötven nyelven feliratozott elő­adásokban, hogy minden előadó a saját gazdag életélményei mentén halad, emellett mindegyikben van valami hasonlóság, azonosság. Ez pedig nem más, mint a hiteles gondolat, az egyedi üzenet, amelyet a hallgatóságának átad. A mi rendezvényük a Kihívások és válaszok címet viseli, ez a két szó mai világunkat jellemzi, az előadóink pedig eköré csoportosítják megosztásra érdemes útravalójukat. Az erre vállalkozók közel nyolc hónapos felkészítésen vettek részt, a 18 perces előadásuk felépítéséhez a saját életükből kibomló üzenet megfogalmazásához kaptak segítséget.

– Kik lesznek a zalaegerszegi TEDx előadói?

– Gazdag listát állítottunk össze, melyből végül öt vendégünk lesz, akik színes egyéniségükkel hatnak a közönségre, az élet különböző területeiről érkezve beszélnek a kihívásokról és a válaszaikról. Bellus Attila színművész, aki Hollandiában is gyakorolta a hivatását, mindenütt az újat keresi. Karáth Anita költő-tanár, az irodalom és a társművészetek kézfogásában és a fiatalok mentorálásában találja meg a szenvedélyét. Kis-Kádi Tamásné tanár, kutyával segített terápiás szakember, a kutyákkal mint tanársegédeivel dolgozik, és könnyen lehet, érti a nyelvüket. Mányoki Attila hosszútáv­úszót aligha kell bemutatni, ő a kihívások elhivatott embere. Mátai András utazó bloggert, dokumentumfilm-készítőt a vi­lág iránti nyitottság megszállottjaként fogjuk megismerni. Mindannyian inspiráló személyiségek, akik bátorító példákat fognak átadni.

A szombati TEDx-re 15 órakor lehet érkezni, a program fél négykor kezdődik, valódi színházi keretek között, kamerák kereszttüzében. A kísérő műsorban Berkes Dániel és tanítványai zenélnek, valamint Takáts Eszter énekes is fellép. Az előadások után mód nyílik személyes beszélgetésre, a szervezők pedig már tervezik a folytatást. ZH

Mindannyian bátorító példákat fognak átadni

Kovács Károly: A mi rendezvényük a Kihívások és válaszok címet viseli, ez a két szó mai világunkat jellemzi

Fotó: ZH

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a zaol.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában