Frissen Zalából

2021.10.28. 06:50

Véget ért az Északi Ipari Park elő-közművesítése Zalaegerszegen

Befejeződött az Északi Ipari Park elő-közművesítése, erről szerdán a helyszínen tartottak tájékoztatót.

Arany Gábor

Oláh Gábor, a Zalaegerszegi Városfejlesztő Zrt. ügyvezetője, Balaicz Zoltán polgármester, Vigh László országgyűlési képviselő és dr. Vadvári Tibor alpolgármester

Forrás: Zalai Hírlap

Fotó: Pezzetta Umberto

A gazdaság fejlesztése szerepelt az első helyen, amikor 2014-ben az önkormányzati közgyűlés az uniós támogatást elosztó településfejlesztési operatív programból elnyerhető támogatások felhasználásáról döntött. Ezt Balaicz Zoltán polgármester idézte fel. Akkor még más Zalaegerszeget láthattunk, mondta, hiszen a munkanélküliséget kellett kezelni, most pedig a munkaerő hiánya jelent kihívást.

Hét év alatt 4000 munkahely jött létre, és 2024-ig további 1500 munkahely vár betöltésre, folytatta a polgármester. A településfejlesztési operatív programból elnyert 2,2 milliárd forintos, európai uniós, vissza nem térítendő támogatásból első lépésként a Tudományos és Technológiai Parktól és a várost elkerülő 76-os úttól északra, a kispáli bekötőúttól keletre, 265 hektáron jött létre az Északi Ipari Park, benne kialakítva a vállalkozások számára alkalmas telkeket. Kiépültek a közművek, az iparterület megközelítését biztosító utak, körforgalmi csomópontok, mégpedig közvilágítással.

Oláh Gábor, a Zalaegerszegi Városfejlesztő Zrt. ügyvezetője, Balaicz Zoltán polgármester, Vigh László országgyűlési képviselő és dr. Vadvári Tibor alpolgármester
Fotó: Pezzetta Umberto / Zalai Hírlap

A projekt második lépéseként a Tudományos és Technológiai Park területén hét hektáron 15 különböző méretű, közművesített és már betelepülésre alkalmas ipari telket alakítottak ki. Ezek egy része már elkelt, és megkezdődtek az építkezések. A projektben megvalósult önkormányzati infrastruktúra egyebek között hozzájárult ahhoz, hogy olyan, a helyi értékekre épülő, innovációt, digitális jövőt ösztönző ökoszisztéma erősödhessen, ami Zalaegerszeget a gazdaságilag dinamikusan fejlődő városok között példaértékűvé teszi, mondta Balaicz Zoltán. A projekt megvalósításával tovább erősödtek a város és környékének foglalkoztatási lehetőségei, emelte ki.

Vigh László országgyűlési képviselő a fejlesztések kapcsán úgy fogalmazott, az erős gazdaság nyújtotta döntési szabadság szükséges a politikai szabadsághoz. Mint mondta, a város jelenlegi ipar­űzésiadó-bevételének – ami körülbelül 5 milliárd forint – háromszorosát szeretnék elérni. E cél realitását jelzi, hogy egyre több vállalkozás települ Zalaegerszegre, márpedig ez és a munkahelyek növekvő száma előrevetíti a város emelkedő bevételeit, ami a fejlődés alapja. A képviselő úgy látja, a gazdaság lendületbe jött, az építőipar megrendelési állománya több évre előre biztosítja a munkát, ez pedig visszahat a gazdaság többi területére. A járműipari tesztpályára is kitért, mint hangsúlyozta, a beruházás mágnesként vonzza a többi vállalkozást és a befektetőket.

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a zaol.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában