Frissen Zalából

2021.10.05. 14:00

Szinte teljessé válik a csatornázottság Zalaszentgróton

Nettó 4,748 milliárd forintból szinte teljessé válik a csatornázottság a városban, valamint Tekenyén és Türjén, továbbá megújul a szentgróti szennyvíztisztító telep is. Tegnap a három település önkormányzati vezetője, Baracskai József, Sinka Imréné és Nagy Ferenc írta alá a konzorciumi megállapodást, Kovács Tamás, a kivitelezést elnyerő Szabadics Zrt. vezérigazgatója pedig a vállalkozási szerződést szignózta.

Péter B. Árpád

Baracskai József

Forrás: ZH Archívum

Fotó: Pezzetta Umberto

- Egy hosszú út végén, és egy másik elején járunk, ami nagyban befolyásolja a települések fejlődését- emelte ki az aláíráson Zalaszentgrót polgármestere. – A térségben az 1990-es évek végén kezdődött meg a szennyvízelvezetés kiépítése, akkor Aranyodon, Tüskeszentpéteren, Csáfordon és Zalaudvarnokon készült el a hálózat.

Annak idején Zalakoppány és Tekenye kimaradt a fejlesztésből, ezért most ezek a települések – összefogva Türjével – ismét pályáztak, és a projekt 2019-ben zöld utat kapott. A mintegy ötmilliárd forintból 594 ingatlant kötnek rá a megépülő hálózatra, ami a teljes Tekenye és Zalakoppány mellett Szentgróton a Gyár, az Alkotmány és az Október 23. utcával egészül ki, továbbá Türjén a korábban kimaradt ingatlanok csatlakozhatnak még hozzá. Ott az eddigi szennyvíztisztítót felszámolják, a jövőben a türjei szennyvíz is a felújítandó szentgróti telepre érkezik majd – mondta Baracskai József.

A beruházás keretében gerincvezetékből 10 619 folyó­méter épül, bekötővezeték 4240 méteren létesül, a gravitációs bekötések száma pedig 566 darab lesz.

A közbeszerzési eljárást a Szabadics Zrt. nyerte, a projektet pedig a Nemzeti Fejlesztési Programiroda koordinálja. Kovács Tamás, a kivitelező cég vezérigazgatója kiemelte: a szentgróti szennyvíztisztító telep a felújítás idején is működik majd, az ellátást folyamatosan biztosítják. Hozzátette, a kivitelezés 4-5 hónapig tartó tervezéssel kezdődik el, ezt követően indulnak majd az építési munkák. A teljes beruházással 2023. december 17-ig kell elkészülniük.

Kiemelt kép: Baracskai József/Archív

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a zaol.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában