Frissen Zalából

2021.10.09. 13:00

Soron kívül is huzavona a nagykanizsai közgyűlésen

Három téma szerepelt a csütörtöki, soron kívüli önkormányzati közgyűlés napirendjén.

Pásztor András

Csütörtökön soron kívül ült össze a nagykanizsai közgyűlés Fotó: Szakony Attila

A Kanizsa Aréna üzemeltetéséről már hónapok óta tárgyal a testület, ám eddig mindöszsze abban sikerült megállapodni, hogy az idei évre 10 millió forintot biztosítanak a létesítményt üzemeltető kft.- nek. A cég üzleti tervét ezúttal sem sikerült elfogadni, ahogy Horváth Jácint, az Éljen VárosuNK! Egyesület (ÉVE) frakcióvezető-helyettese fogalmazott: továbbra is vannak nyitott kérdések, melyeket tisztázni szeretnének az ügyvezetővel. A közgyűlés ugyanakkor döntést hozott, hogy az aréna környezetében elkészülő utak, járdák, parkolók, zöldterületek és a közvilágítási berendezések üzemeltetését a VIA Kanizsa Zrt. veszi át, és a költségeket szerepeltetni kell a városüzemeltető társaság költségvetésében.

A Dunántúli Roma Vezetők Egyesületének ingyenes ingatlanhasználati kérelméről nem született döntés a legutóbbi soros közgyűlésen Nagykanizsán, mivel az ÉVE-frakció szerette volna kikérni a városi roma nemzetiségi önkormányzat véleményét is a témáról. Mint kiderült, a nemzetiségi önkormányzat nem támasztott akadályt a Ligetvárosban működő, közösségi házként használt ingatlan ingyenes bérbeadásával szemben, ennek ellenére mégsem 5 évre, hanem csak 2 évre kapta meg az egyesület az ingatlant. Az ÉVE-frakció azzal indokolta a döntést, hogy semmilyen beszámolót nem kaptak arról, milyen tevékenységet folytat a közösségi házban a DRVE, ráadásul az elmúlt két évben a civil szervezet senkit nem hívott meg rendezvényeire az ÉVE-frakcióból.

Ismét napirendre került a városnak megítélt 588 millió forintos támogatás ügye, pontosabban az, hogy a Balogh László polgármester által eredetileg benyújtott vagy az ÉVE-frakció által készített módosított fejlesztési lista valósuljon-e meg. Miután a közelmúltban a minisztériumtól olyan információ érkezett, hogy a támogatási szerződés az eredeti projektlistára vonatkozik, ezért az ÉVE kénytelen-kelletlen elfogadta az eredeti projektlistát, ugyanakkor a többségi frakció arra utasította Balogh László polgármestert, hogy a szerződés aláírását követően kezdeményezze a támogatási szerződés módosítását.

Mindez a gyakorlatban azt jelenti, hogy az ÉVE által összeállított fejlesztési listára új szerződést kell kérni. Ez a döntés újabb hosszú hónapokat vesz majd igénybe, ami azért kockázatos, mert a megítélt 588 millió forintos támogatást egy éven belül fel kellene használni.

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a zaol.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában