élménybeszámoló

2021.10.03. 07:00

Ökumenikus összejövetelen idézték fel zalaiak a világkongresszussal kapcsolatos élményeket

A Keresztény Értelmiségiek Szövetségének helyi csoportja élménybeszámolót tartott nemrég azok számára, akik nem tudtak részt venni az 52. Nemzetközi Eucharisztikus Kongresszus programjain.

Mozsár Eszter

Sziráki István az 1938-as kongresszus emlékkönyvével

Forrás: Zalai Hírlap

Fotó: Katona Tibor

A találkozó ökumenikusra sikeredett, a házigazda az evangélikus lelkészi hivatal volt, s a katolikusok mellett reformátusok, evangélikusok is ültek a hallgatóságban. A szövetség egerszegi elnöke, László Ferencné elmondta: számára külön örömöt jelentett a sok fiatal hívő megjelenése a kongresszuson és a magyar szakrális zeneirodalom gyönyörű megszólaltatása, a kétezer fős kórus éneklése a pápai misén.

Sziráki István nyugdíjas építészmérnök, a sárhidai egyházközség világi elnöke igazi családi relikviát, az 1938-as magyarországi keresztény világtalálkozóról készült könyvet hozta a beszélgetésre. Emlék abból az időből, amikor édesapja rendezőként, édesanyja pedig kóristaként vett részt a jeles eseményen.

Sziráki – Lakós Fáni az elsőáldozáson, mögötte balról öccse, Tádé
Fotó: NEK titkárság

– Gyermekkoromban sokat lapozgattam ezt a kiadványt, éreztem, hogy nagy jelentőségű eseményről írtak összefoglalót. Ahogy Serédi Jusztinián akkori bíboros, hercegprímás megfogalmazta: „sem katolikus hitünk, sem magyarságunk miatt nem kell szégyenkeznünk… a lelki megújulás címén megmarad a becsületünk Isten és ember előtt” – idézte a könyv bevezetőjéből István.

Aki többedmagával alapító tagja a KÉSZ zalaegerszegi csoportjának. 1992 óta részt vesz a Mindszenty-iskola életében, jelenleg az intézményi alapítvány elnökeként. De arra a legbüszkébb, hogy öt gyermek édesapja és 19 unoka boldog nagypapája. Nagy várakozással készült a budapesti utazásra, felesége betegsége azonban közbeszólt, így ők a televízióból követték a történéseket. Velük élő lányuk és vejük azonban négy gyermekük társaságában részt vett a programon. A második osztályos Tádé és a harmadikos Fáni az 1200 elsőáldozó között volt. Őket a csácsbozsoki Furján Gellért atya készítette fel a szentség méltó vételére. Angelo Bagnasco bíboros, az Európai Püspöki Konferenciák Tanácsának elnöke az elsőáldozókhoz szólva így fogalmazott: „az egyház tavasza vagytok. A szív egyszerűségének fontosságára emlékeztettek”.

– Figyelemmel kísértem Ferenc pápa és a miniszterelnök találkozóját, ahol Orbán Viktor azt kérte, hogy az egyházfő „ne engedje elveszni a keresztény Magyarországot!” – folytatta az építészmérnök. – Úgy érzékeltem, hogy az egyházfő szívébe zárta a keresztény Magyarországot, egymásra talált a pápa és a magyarság. Sok keleti egyházfő, köztük a konstantinápolyi pátriárka is részt vett a találkozón. Hálából jöttek azért, amiért országunk segíti a keleti világrészben az üldözött keresztényeket. Bár a kongresszuson nem volt túl sok külföldi zarándok, ám a jelen lévő egyházfők elviszik hírünket a világba.

Sziráki István úgy érzi, az 1938-as kongresszus máig hatással van életünkre, és a mostani találkozó is hosszú évekre, évtizedekre meghatározó jelentőségű lesz.

– Megerősíti magyarságunkat, keresztény értékrendünket – sorolta. – Még most is emelkedett hangulatban beszélünk róla, akár spirituálisan, akár történelmileg vizsgáljuk. Feleségemmel hálásak vagyunk, hogy gyermekeink, unokáink példaként látnak minket, és ez az ő hitüket is megerősíti. Tádé és Fáni örömmel hozták haza az elsőáldozáson kapott ajándékokat, köztük az elsőáldozási ruhájukat. Az itthoni miséken is abban ministráltak. Nagyon fontos a vallás, és bízom a közösségek, a civilek erejében, akik szeretettel fordulnak egymás vagy akár a természet felé. Szükség van a templomon kívüli együttlétekre is.

Sziráki István az 1938-as kongresszus emlékkönyvével
Fotó: Katona Tibor / Zalai Hírlap

Sziráki István hozzátette, hatgyermekes fia, Péter is részt vett a találkozón, aki a Forráspont zenekarral lépett fel Ákos után a Papp László Arénában: tizenötezer lelkes fiatal előtt végezték zenei szolgálatukat, tanúságtételek hangzottak el. Mint mondta, felejthetetlen élmény volt a szentségimádás alatti csönd. A Ganz-iskola pedagógusa három éve készült az együttessel a rendezvényre, ahol megszólították a fiatalokat. Péter és a helyi Rád találtam! dicsőítő csoport a NEK hatására újult erővel rendszeres zenés szentségimádást tart.

Végül néhány érdekesség: 140 év alatt 26 ország rendezett Nemzetközi Eucharisztikus Konferenciát, ebből 11 ország kétszer hívta életre a találkozót, s most Magyarország volt az, amelyik második alkalommal biztosított helyet a világ keresztényeinek lelki épüléséhez. Az elsőt a franciaországi Lille városában 1881-ben rendezték.

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a zaol.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában