Frissen Zalából

2021.10.03. 15:00

Mulatságok szüret idején: a hétvégén számos zalai településen tartottak színes programokat

Az egész éves fáradozásuk eredményét vehetik számba a gazdák ezekben a hetekben, szüret idején, ami alkalom közös ünneplésre is.

AG, GYF

Fotók: Arany Gábor

A közép-zalai városban, Pacsán szombaton délután indult útnak a vidám sereglet, majd végigjárva az utcákat a könyvtárnál folytatódott a mulatság.

Mint Kelemen Tamás polgármester érdeklődésünkre elmondta a programok sorába mini szüretet is beiktattak, amivel elsősorban a gyerekeknek akarták bemutatni, miként zajlik ez a munka, mi módon készül a szőlőből a must, mert maholnap már nem lesz lehetőségük ezt látni, kipróbálni.

Fotók: Arany Gábor

- A településen a 13. század óta folyik szőlőművelés, ez azonban napjainkra nagyon visszaszorult. Egyre kevesebben foglalkoznak a szőlővel, amihez az is hozzájárult, hogy 2019-ben megjelent nálunk az aranyszínű sárgaság, ez a fitoplazmás betegség, amit az amerikai szőlőkabóca terjeszt.

Emiatt karanténban van a szőlőhegyünk, és hatalmasak a veszteségek, a fertőzött tőkéket ki kell vágni és megsemmisíteni – magyarázta. Nos, szombaton e gond nem felhőzte a résztvevők homlokát köszönhetően a színvonalas műsornak is, amiben fellépett a város apraja-nagyja. A legkisebbeket Pálos Henrietta, míg a Szivárvány Dalkör énekeseit Buczkó Nikolett, a Nőszirom Kulturális Egyesület táncosait pedig Méhes Patrícia készítette fel a közönség legnagyobb megelégedésére.

Galéria:

 

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a zaol.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában