Frissen Zalából

2021.10.18. 09:00

Hűség és hazaszeretet napja Lovásziban

A hétvégén tartották a Hűség és hazaszeretet napját a községben, ahol testvértelepülési megállapodást kötött Lovászi és a Vas megyei Kercaszomor önkormányzata.

Korosa Titanilla

Kovács Ferenc, Lovászi polgármestere az emlékműnél Fotó: KT

A Kerka-völgye Baráti Kör Egyesület szervezésében tartott szombati megemlékezésen az egybegyűltek azok előtt a hősök előtt tisztelegtek, akik 1919-ben a településre bevonuló délszláv zöld kádereket fegyverrel elűzték.

A Hűség és hazaszeretet emlékműnél Kovács Ferenc, Lovászi polgármestere emlékezett meg a 102 évvel ezelőtti eseményekről, majd Kapornaky Sándor, Kercaszomor község első embere szólt a településükön 1920-ban lezajlott hasonló eseményekről. Kiemelte: ezek a történések a két falut összekötik. Az akkori Szomorócot 1919-ben a Szerb–Horvát–Szlovén Királyság csapatai szállták meg, 1920-ban azonban a kercai és szomoróci lakosság fegyverrel szállt szembe a betolakodókkal, és elűzték azokat.

Kovács Ferenc, Lovászi polgármestere az emlékműnél Fotó: KT

Elhangzott: a kercai és szomoróci lakosság fegyveres küzdelmének eredménye sajnos nem volt tartós, de bátor kiállásuknak is volt köszönhető, hogy a Határmegállapító Bizottság végül úgy döntött, hogy Szomorócot vissza kell adni Magyarországnak. A hősök tetteit elismerve az Országgyűlés 2008-ban odaítélte Kercaszomornak a Communitas Fortissima – legbátrabb falu – címet.

A lovászi emlékmű megkoszorúzását követően a művelődési házban folytatódott az ünnepség, ahol Jánosi Ferenc, a szervező egyesület elnöke elevenítette fel a két település közti kapcsolatfelvételt, majd Cseresnyés Péter államtitkár, országgyűlési képviselő osztotta meg ünnepi gondolatait a hallgatósággal. A rendezvény fogadással zárult, ahol Bene Csaba, a Zala Megyei Közgyűlés alelnöke mondott pohárköszöntőt.

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a zaol.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában