Frissen Zalából

2021.10.22. 14:03

Futással emlékeztek a hősökre Zalában

Futólépésben megtett főhajtással emlékeztek csütörtök este 1956 szellemisége és hősei előtt a Pannon Egyetem Zalaegerszegi Egyetemi Központja által szervezett programon. A 6500 méter futva 56-ért emlékfutáson résztvevők a Petőfi szobortól indultak. Az első métereket Dr. Németh István főigazgató és Bérces Edit főiskolai docens magyar zászlóval a kezükben tették meg.

Jóna István

Fontos számunkra, hogy a cselekvő akarat, ami a fiataljainkat jellemzi a társadalmi szerepvállalásukban is meg kell, hogy jelenjen. Nekik nem a tankokat kell megállítaniuk, mint elődeiknek, hanem a maguk forradalmiságát, a lelkületüket kell megmutatniuk az iskolapadon kívül is- fogalmazott a főigazgató.

Hozzátette, hogy ezekkel és hasonló programokkal tudják a fiatalokat bevonni a város életébe, hogy lássák az emberek itt egyetemisták is vannak, akik segíteni és tenni akarnak a közösségért.

A több mint harmincfős csapat, akik között voltak hallgatók, a Mindszenty Iskola tanulói, a városból érkező emlékezők, a Kölcsey Gimnázium tanulói és a Göcsej Környezetvédő, Tájékozódási és Futó Egyesület futói mellett részt vett dr. Kovács Tamás, a Szent Rafael Kórház Aneszteziológia és Intenzív Terápiás Osztály vezető főorvosa is. A Pannon Egyetem Logisztika és Menedzsment Informatika Tanszékét Hornung Tamás tanár úr, a Pénzügy és Gazdálkodás Tanszéket Bérces Edit képviselte. A résztvevők a Göcseji út-Zárda utca-Mindszenty Gimnázium, Szerencsés Rudolf emléktáblája-országzászló-Csány szobor-1956-os emlékmű-Mindszenty-szobor-ÁVH-székház-Zalaegerszegi Egyetemi Központ útvonalon futva emlékeztek.

Fotó: Katona Tibor

Bérces Edit az útvonal kialakításáról elmondta, hogy helytörténeti, helyismeret célzata is volt, hiszen sokan nem ismerik ezeket az ikonikus helyeket a megyeszékhelyen, melyekre szeretnék felhívni a figyelmet.

Az emlékfutásra az 1956-os forradalom és szabadságharc zalai szemtanúit is meghívták. Dr. Tóth Endre alapító igazgató az események szemtanúja volt. Dr. Jáni János Nagykanizsán élte meg az eseményeket. Pejkó Zsuzsanna a Mindszenty iskola igazgatója volt és ő szorgalmazta Szerencsés Rudolf emléktáblájának az elhelyezését. Czeglédy Edit 1956-ban 16 éves volt és naplót vezetett az akkor látottakról.

Érdekessége volt ennek a programnak, hogy a futókat a Mindszenty Kollégium diákjai énekszóval és gitárral fogadták, amikor Szerencsés Rudolf emléktáblájához értek. A mindszentys diákok kedvet kaptak az éjszakai futáshoz és kifejtették, máskor is szeretnének az egyetemisták társaságában futni.

Ezek is érdekelhetik