Frissen Zalából

2021.10.29. 13:00

Felavatták az új keresztutat Bókaházán

Felavatták és felszentelték a település új keresztútját, és átadták a megerősített partfalat a temető mellett.

Péter B. Árpád

Az új keresztút egyik stációja mellett (balról) Manninger Jenő, Cséry Gergő, Lóth Eszter és Bóka Tibor, korábbi plébános

Forrás: Zalai Hírlap

Fotó: Péter B. Árpád

A 70 méteres szakaszt vasbeton szerkezettel stabilizálták, és esztétikus terméskőburkolattal látták el. Lóth Eszter, Bókaháza polgármestere felidézte: ezt két nyertes vis maior pályázatból finanszírozták, s a több mint 50 millió forintos költségvetésből 10 százalékot az önkormányzat biztosított.

Emellett aszfaltozták a ravatalozóhoz vezető szakaszt, a temető előtt pedig keresztutat állítottak, amelynek költségeit nagyrészt a Balatoni Fejlesztési Tanács biztosította.

Az új keresztút egyik stációja mellett (balról) Manninger Jenő, Cséry Gergő, Lóth Eszter és Bóka Tibor, korábbi plébános
Fotó: Péter B. Árpád / Zalai Hírlap

– Manapság, amikor gyakrabban hív bennünket a harangszó temetésre, mint keresztelőre, fogy Európa, s őrült ideológiákat gyártanak az öreg kontinens népességének pótlására, akkor mi, magyarok, mutassuk meg, hogy különbek vagyunk: tiszteljük és elfogadjuk az életet, megbecsüljük a szüleinket, nagyszüleinket, és ha eljön az idő, méltó módon őrizzük emléküket – fogalmazott beszédében Lóth Eszter. – Ezt pedig közösségi szinten rendezetten és odafigyeléssel tudjuk megtenni, aminek példái ezek a beruházások is.

Manninger Jenő ország­gyűlési képviselő leszögezte: a kálváriadombon lelki élményben lehet részük a temetőbe igyekvőknek, amihez hozzájárul a megújult helyszín is. Mint mondta, Bókaháza jó példája a közösségépítésnek, fejlődéséhez pedig a kormány is hozzájárul.

A település az elmúlt időszakban falubuszt és karbantartó eszközöket nyert, jövőre pedig, 59 millió forintból, a csapadékvíz-elvezetést is megoldják, emelte ki Manninger Jenő.

Az avatóünnep zárásaként Cséry Gergő plébános egyesével megszentelte az új keresztút stációit.

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a zaol.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában