Frissen Zalából

2021.10.13. 09:00

Fekete István író tiszteletére ültettek kőrisfát Keszthelyen

Oltalom alatt álló földrajzi jelzés védi mostantól a balatoni halat – jelentette be Szári Zsolt, a Balatoni Halgazdálkodási Zrt. vezérigazgatója azon a rendezvényen, amelynek résztvevői Fekete István író előtt tisztelegve egy kőrisfát ültettek.

Péter B. Árpád

A fát F. Bodó Imre, Nagy Bálint és Szári Zsolt ültette el, tisztelegve Fekete István emléke előtt

Fotó: Halász Gábor

A keszthelyi Első Balatoni Sporthorgász Centrumnál tartott ünnepséggel a halgazdálkodási társaság kapcsolódott az Egy a természettel címet viselő világkiállításhoz, szeretettel és megbecsüléssel emlékezve a hazai erdész- és vadászirodalom legismertebb képviselőjének életművére. Az emlékhely létesítését a cég dolgozói kezdeményezték.

A fát F. Bodó Imre, Nagy Bálint és Szári Zsolt ültette el, tisztelegve Fekete István emléke előtt
Fotó: Halász Gábor

Szári Zsolt, a Balatoni Halgazdálkodási Zrt. vezérigaz­ga­tó­ja azt mondta, remélik, hogy a Fekete István tiszteletére földbe helyezett fa ötven év múlva, a mögötte álló keskenylevelű kőrishez hasonlóan, megerősödve és terebélyesen hirdeti majd a kiváló író emlékét.

Nagy Bálint, Keszthely polgármestere remek kezdeményezésnek nevezte a faültetést, és a cég kapcsán leszögezte: öröm látni, amikor valaki ilyen jó gazdája egy Balaton-parti területnek.

F. Bodó Imre, a Fekete István Kulturális Egyesület elnöke, a dombóvári Fekete István Múzeum alapítója arról beszélt, hogy a Diás-szigeten és térségében töltött két esztendőt a népszerű író, aki szerette, tisztelte a Balatont és a Kis-Balatont, amelyekhez számos horgász­élménye is fűződik. A keszthelyi az ország 19., a népszerű íróhoz kapcsolódó emlékhelye, és a huszadik is a térségben lesz, ugyanis Vör­sön a közeljövőben szeretnének emléktáblát avatni.

F. Bodó Imre arról is említést tett, hogy az író jól ismerte a természet rezdüléseit, amit hitelesen és egyedien mutatott be olvasóinak. Szerinte Fekete István ezzel a 20. század legnépszerűbb magyar írója lett.

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a zaol.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában