Frissen Zalából

2021.10.07. 14:26

Elkészült a kányavári szennyvíztisztító telep

A végéhez közeledik a faluban a mintegy 170 millió forint költséggel valósuló szennyvízhálózat kiépítése. A műszaki feladatokat nagyobb részben már elvégezték.

Korosa Titanilla

Elkészült a szennyvíztisztító telep, mutatja Bertalan Tibor

Forrás: Zalai Hírlap

Fotó: Korosa Titanilla

A hálózat működik, jelenleg a próbaüzem zajlik. Bertalan Tibor polgármester elmondta, hogy a használatba vétel előtt a kisebb hibákat igyekeznek kiküszöbölni. Várhatóan, ahogy minden háztartást rákötnek a hálózatra és válik folyamatossá a használat, úgy működik majd egyre zökkenőmentesebben a rendszer. Elkészült a szennyvíztisztító telep is, ami nádgyökértéri természetközeli szennyvíztisztítási technológiával működik, ami azt jelenti, hogy a szennyvíz egy oldómedencébe érkezik, onnan nádágyakra kerül, majd ülepítő tavon keresztül távozik a befogadó felé. Az üzemeltetést a Zalavíz Zrt. végzi.

A hálózatra 64 háztartást és négy önkormányzati tulajdonú épületet csatlakozik rá. A beruházáshoz az önkormányzat közel 17 millió forint önrészt biztosított.

Elkészült a szennyvíztisztító telep, mutatja Bertalan Tibor
Fotó: Korosa Titanilla / Zalai Hírlap

Bertalan Tibor arról is beszélt, hogy a pályázati támogatásoknak köszönhetően idén is magasabb összeggel gazdálkodik az önkormányzat.

– Mintegy 265 millió forint a költségvetésünk, ami biztos alapot jelent, tudunk költeni fejlesztésekre – közölte. – Tavaly nyertünk mintegy 80 millió forint támogatást belvízelvezetésre. Ebből két árok teljes burkolását végezzük el, illetve az ideiglenes víztározónál végzünk munkálatokat, hogy biztonságosabban elvezesse a hirtelen érkező nagyobb mennyiségű csapadékot. Közben szükség lesz a 7537-es számú út burkolatának felbontására a faluban, mert az út alatt is nagyobbra kell cserélni az átereszt.

A ravatalozó felújítását is szeretnék megoldani a településen, egyelőre forráshiány miatt ez várat magára, viszont a temetőkerítés megújult 5 millió forintból 50 méter hosszban. Ami a további pályázati lehetőségeket illeti: igényeltek 34 köbméter szociális tüzelőt, nyáron mintegy 20 millió forintot költöttek két belterületi útszakasz felújítására, illetve árkolást és a padka rendbetételét is elvégezték. Zajlik a faluban a mezőgazdasági munkaprogram is, közel 700 ezer forint bevételre tett szert az önkormányzat a termények értékesítéséből idén.

Arról is beszélt Bertalan Tibor, hogy a pákai közös önkormányzati hivatalhoz tartozó településekkel együtt működtetik a fogorvosi szolgáltatást, ahol a fogorvos személye – megegyezéstől függően – októberben vagy novemberben változik, de továbbra is biztosítani tudják az ellátást. A jövőbeni terv pedig az, hogy Páka, Ortaháza, Kányavár, Pördefölde, Nova és Csömödér települések közösen alakítanának ki egy 3000 fős körzetet, ahol heti 12 órában lenne elérhető a fogorvos, így le tudnák hívni az ellátás biztosítására a maximális állami támogatást.

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a zaol.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában