Frissen Zalából

2021.10.27. 17:30

Egészségnapot tartottak a hévízi piacon

Zalai egészségnapot rendezett a város turisztikai egyesülete a hévízi piacon, ahol számos beszélgetés és bemutató segítette a résztvevőket, hogy elmélyedjenek a témában.

Péter B. Árpád

Dr. Polgár Zsolt, Kalocsa Kitti és Polgár László a keszthelyi burgonyafajták standjánál

Forrás: Zalai Hírlap

Fotó: Péter B. Árpád

A nap két moderátora, Miklós Beatrix, a Hévíz Turisztikai Egyesület elnöke és Vaszily Zsolt agrármérnök szakértő vendégek segítségével az egészséges életmód „kellékeit” mutatta be a nap során.

A látogatók megismerkedhettek például a keszthelyi mentőállomás munkájával, hallhattak a Spartan-mozgalomról, a gyermekek egészségmegőrzéséről, a testi-lelki jóllétről s a hévízi Tófürdőről, illetve láthattak mozgásterápia- és spinning-bemutatót, illetve gasztroshow-t is.

Dr. Polgár Zsolt, Kalocsa Kitti és Polgár László a keszthelyi burgonyafajták standjánál
Fotó: Péter B. Árpád / Zalai Hírlap

– Azt szeretnénk megmutatni, hogy mindenki tehet a saját egészségéért – fogalmazott Vaszily Zsolt –, amelyhez nem is kell feltétlenül hatalmas erőfeszítés, csak egy picit át kell alakítani a gondolkodásmódot. Bár a hozzáértők szerint pont ez a legnehezebb, de remélem, ma mindenki közelebb jut ehhez a célhoz.

A Keszthelyi Burgonyakutatási Központ vezetője, dr. Polgár Zsolt lapunknak kiemelte: a burgonya roppant egészséges, bár az elkészítés módjától sok minden függ.

– Szinte az egyedüli olyan alapélelmiszerünk, amivel kapcsolatban még nem mutattak ki senkinél érzékenységet – szögezte le a szakember. – Sőt, az USA-ban volt egy vizsgálat: egyetemisták egy hónapig csak burgonyán és tejen éltek, és semmilyen hiánytünetet nem mutattak ki náluk, tehát teljes értékű táplálékról beszélhetünk, persze egy kis fehérjével kiegészítve.

Egy esetben nem annyira egészséges: ha túl sok olajat vesz fel sütéskor, ezért azt javasolják a szakemberek, a legjobb, ha a burgonyát héjában főzve fogyasztjuk, illetve sütéshez a lisztesebb fajtákat választjuk, mert azok kevesebb zsiradékot szívnak fel, tette hozzá az dr. Polgár Zsolt. A keszthelyi választékban van ilyen is, például a White Lady, a Démon és az Arany chipke, amelyek pürének vagy tésztaalapanyagnak is kiválóak.

A nap során Miklós Beatrix Forgács Pétert, a zalaszántói Spartan Klub vezetőjét is kérdezte, aki a sportágról elmondta: ez tulajdonképpen terepfutás, amely során számos akadállyal is meg kell küzdeni: például az 50 kilós kőgolyó cipelésétől a ruhában-cipőben úszásig.

– A Spartan-mozgalom lényege az, hogy minél közelebb vigyük a sportot az emberekhez, akár a kezdőkhöz is – fogalmazott Forgács Péter. – Voltak, akik a kezdéskor talán 3-400 métert tudtak lefutni, ma pedig már versenyeken teljesítenek, és minőségi változás érezhető a mozgásukban, a fejlődésük folyamatos.

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a zaol.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában