Frissen Zalából

2021.10.05. 12:16

Csak a veszélyhelyzet után kerül sor az időközi választásokra Zalában is

Idén már biztosan nem lehet megtartani azokat az időközi önkormányzati választásokat, amelyek halálesetek, lemondások vagy akár képviselőtestületi feloszlatások miatt vált szükségessé.

Gyuricza Ferenc

Mindez abból a tájékoztatóból derült ki, amelyet a minap tett közzé a Nemzeti Választási Iroda. Emlékeztetnek rá, hogy a koronavírus-világjárványról szóló 2021. évi I. törvény módosítása értelmében a koronavírus miatt elrendelt veszélyhelyzet megszűnését követő napig időközi választás nem tűzhető ki, illetve a már kitűzött választások elmaradtak. Miután a parlament szeptemberi döntése alapján a veszélyhelyzet 2022. január 1-ig fennmarad, így az időközi választások kiírásáról csak annak lejártát követően hozhatnak határozatot a helyi választási bizottságok.

A törvény arról is rendelkezik, hogy a ki nem tűzött, és az elmaradt időközi választásról a veszélyhelyzet megszűnését követő tizenöt napon belül kell dönteni. Megyénkben több település is érintett a témában, Pusztaapátiban a volt polgármester halála miatt kell időközi választást tartani – erre eredetileg 2021. január 10-én került volna sor – Ramocsán és Nemesnépen pedig önfeloszlatásról döntöttek a képviselőtestületek. Pusztaapátiban jelenleg Gerencsér Jenő alpolgármester gyakorolja a polgármesteri jogokat, a másik két településen pedig ügyvivő szervezetként működnek a testületek.

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a zaol.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában