Frissen Zalából

2021.10.07. 07:00

Az 1848/49-es vértanúk emléke előtt tisztelgett az utókor Zala megyében is

Szabadság- és hazaszeretet, önfeláldozás – talán ezek a szavak hangoztak el leggyakrabban az aradi vértanúk emléknapján rendezett zalai megemlékezéseken.

AHZS, KT, PBÁ, HBA

Dr. Vadvári Tibor alpolgármester, dr. Sándor Erzsébet aljegyző, Balaicz Zoltán polgármester, Bali Zoltán alpolgármester, Gecse Péter alpolgármester és dr. Kovács Gábor címzetes főjegyző Csány László (1849. október 10-én kivégzett kormánybiztos) szobránál Fotó: Arany Gábor

Nagykanizsán az október 6-ai rendezvények hagyományos helyszínén, az Aradi udvarban Balogh László polgármester arról beszélt: a vértanúk az összefogás és a barátság jelképei, és szimbólumai az életszeretetnek. Majd így folytatta:

– Ma olyan emberekre emlékezünk, akik más népek gyermekei voltak. Ez a 14 sors mégis eggyé vált a szabadsággal, a hősiességgel, a magyarsággal. Mert nem számított az eltérés, a különbözőség, csak ami közös: a magyar szabadság és a magyar függetlenség kivívásának vágya. 1849. október 6-ára ezért nem a halál jegyében emlékezünk, hanem az áldozat sorsvállalásaként.

Az emlékműsort a Hevesi Sándor Általános Iskola diákjai mutatták be, melyet Halász Katalin szerkesztett és tanított be a gyerekeknek. Az iskola énekkarát Dóróné Kónya Zsuzsanna vezényelte. Ezt követően került sor a 13 aradi vértanút és Batthyány Lajos mártír miniszterelnököt ábrázoló szoborcsoport alakjainak megkoszorúzására.

 

Zalaegerszegen a mostoha időjárás átalakította a délutáni megemlékezést, mely a 172 évvel ezelőtt az e napon Aradon kivégzett 48-as tábornokok és Batthyány Lajos előtt tisztelgett. A városi önkormányzat vezetői Csány László szobránál koszorút helyeztek el, majd a megemlékező műsor a Városi Hangverseny- és Kiállítóteremben folytatódott.

Dr. Vadvári Tibor alpolgármester, dr. Sándor Erzsébet aljegyző, Balaicz Zoltán polgármester, Bali Zoltán alpolgármester, Gecse Péter alpolgármester és dr. Kovács Gábor címzetes főjegyző Csány László (1849. október 10-én kivégzett kormánybiztos) szobránál Fotó: Arany Gábor

A Zalai 47. Honvédzászlóalj Hagyományőrző Egyesület tagjainak bevonulása után felhangzott Kossuth 1890-es, október 6. tragédiájára emlékező levele, majd Farkas Ignác Jászai-díjas színművész mondta el Tóth Kálmán Amikor az akasztófát ácsolták című versét. Az aradi vértanúk alakját, az 1848-as időszak eseményeinek tablóját felidézve Bali Zoltán alpolgármester helyezte történelmi távlatba a mártír tábornokok példaadó áldozatvállalását. Jövőt építő tanulságként összegezte a magyarság szabadsága és függetlensége iránt elkötelezett, felségárulásért kivégzett, többféle nációt képviselő katonák bátorságának üzenetét: a magyar társadalmat ma is áthatja a 48-as eszmék gondolata, az 1000 éve államiságot jelentő keretek között élő nemzet önmagára számíthat önrendelkezése védelmekor, s az emelt fővel megélt bátorságban nyilvánul meg az ereje.

Az emlékezés kulturális műsorral zárult.

Keszthelyen Őry Gábor, a Ranolder-iskola igazgatója emlékeztetett: szinte a semmiből született a honvédsereg, mely 1849 tavaszára kiverte az ellenséget az országból, de az orosz beavatkozás eldöntötte a küzdelmet.

– Október 6-án vesztes csatáinkra, eltiport forradalmainkra is emlékezünk – tette hozzá Őry Gábor. – Szomorú ünnep ez, de legalább mi emlékezünk, hisz megmaradtunk. A történelem mércéjével tehát mégsem voltak vesztesek ezek a csaták, háborúk, forradalmak, mert nemzetünk fennmaradt, és napjainkig erőt merít e küzdelmekből.

Hévízen Papp Gábor polgármester kijelentette: októberi vértanúink a legnemesebb eszméket képviselték, és ezekért a halált is vállalták. Leszögezte: számos országban ma is a szabadságért, az életben maradásért harcolnak és halnak meg emberek, és nekünk, magyaroknak is folyamatosan küzdenünk kell azért, hogy az általunk képviselt értékeket megtartsuk.

– Furcsa, hogy ilyesmire kényszerülünk, de ebben a szabados, túlzottan nyitott, szabadelvű világban csak így állhatunk ki értékeink mellett, ahogyan tették elődeink is – mondta Papp Gábor. – Kitartásuk, acélos akaratuk, küzdeni tudásuk álljon példaként előttünk, hitük adjon hitet és erőt nekünk, utódoknak is.

Megemlékezés Lentiben Fotó: Korosa Titanilla

Lentiben Horváth László polgármester dokumentumokból szemezve idézte fel a 172 évvel ezelőtti eseményeket:

– A 13 mártír honvédtiszt bátran állt hóhérai elé, akik elrettentésül estig kint hagyták a holttesteket. A számítás nem vált be, csak azt érték el, hogy a közeli falvakból több ezren zarándokoltak a vesztőhelyre. Hazánk történelme bővelkedik dicsőséges forradalmakban, hősökben, majd a lázadások leverését követően mártírokban, akiknek emléke kitörölhetetlen. A mártírok ma arra kérnének minket, hogy október 6. ne lesújtson, ne megfélemlítsen bennünket, hanem bátorítson és ösztönözzön. Merítsünk erőt abból, amit a szabadságért harcolók a nemzetért és a hazáért tettek.

A Lámfalussy-szakképző diákjainak műsora után az emlékezők helyezték el koszorúikat, mécseseiket az emlékműnél.

 

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a zaol.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában