Frissen Zalából

2021.10.26. 17:30

A veszprémi érsek misézett a 19 éves hévízi Szent Lukács-otthonban

Szent Lukács evangélista ünnepét megülték a róla elnevezett, egyházi fenntartású idősek otthonában is Hévízen, ahol ebből az alkalomból dr. Udvardy György veszprémi érsek mutatott be szentmisét. A résztvevők ezúttal arra is emlékeztek, hogy 19 éve adták át az intézményt.

Péter B. Árpád

Az ünnepi szentmisét dr. Udvardy György veszprémi érsek mutatta be

Fotó: Halász Gábor

A veszprémi érsek köszöntőjében kijelentette: „Adja Isten, hogy ünneplésünk megerősítsen bennünket az együvé tartozásban, a szolgálatban, és úgy tekintsünk erre a házra, mint ahol Isten irgalmassága erővel van jelen.” Dr. Udvardy György homíliájában hangsúlyozta: Isten ránk bízza a békehozás, az irgalom, a szabadítás cselekedetét, és azt, hogy aki bármilyen szempontból is kicsinynek számít a társadalomban, a közösségben, annak hangját azok képviseljék, akik Krisztushoz tartoznak.

Az érsek hangsúlyozta: a főegyházmegyében úgy tekintenek a Szent Lukács Gondozó Otthonra, mint olyan helyre, ahol kiemelt módon, szakmailag és emberileg felkészülten, tudatosan figyelnek arra, hogy meghallják a „kicsinyeknek”, az idős, beteg, gondokkal, nehéz terhekkel küzdőknek a hangját. Ám ez Isten meghallgatása, tette hozzá a veszprémi érsek.

Az ünnepi szentmisét dr. Udvardy György veszprémi érsek mutatta be
Fotó: Halász Gábor

– „Fülembe veszem, megkönyörülök rajta és megszabadítom!” – idézte a Szentírásból dr. Udvardy György.

Azzal folytatta: ez történik itt a gyógyításban, az ápolásban, a gondoskodásban, és amikor szembesülünk azzal, hogy az emberi élet törékenysége elvezet minket a földi élet lezárásáig: Isten országát hirdeti. – Ebben az otthonban élhetnek azok az idős testvé­reink, akik bizalmukat belénk vetették, és itt az üdvösség befogadására készülhetnek. Óriási ajándék, hogy amikor a betegség, a szenvedés talán a remény elvesztését indokolhatná, az itt dolgozó testvé­reink azon fáradoznak, hogy a remény ne elvesszen, hanem erősödjön.

Dr. Udvardy György arról is beszélt, abban bízik, hogy az itt dolgozókban a reménység erősödik, a lelkesedés nem törik meg, és „a jövőben is az üdvösség mondatai, gesztusai, az irgalmasság lelki-testi cselekedetei jelennek meg az otthonban”.

A szentmisét követő 19. születésnapi ünnepen Karácsonyné Kiss Enikő intézményvezető arról is beszélt: „Folyamatosan változik a ­környezetünk, változnak a lakóink, a dolgozóink és a vezetők is.”

– Az alkalmazkodáshoz ad nekünk elég erőt a hitünk, amelynek segítségével igyekszünk a lehetőségekből a legjobbat, a legtöbbet kihozni. Ez azonban nem sikerülhetne, ha a Teremtő nem küldene intézményünknek újra és újra egy-egy olyan különleges embert, aki önzetlenségével, segítőkészségével hozzájárul működésünkhöz – fogalmazott Karácsonyné Kiss Enikő, aki dr. Udvardy Györggyel közösen három emlékplakettet is átadott. Elismerést kapott az ünnepi rendezvényen Hegedűs Mária, aki 2010-től az intézmény dolgozója volt csoportvezetői pozícióban, Tarrné dr. Nyeső Eszter, aki szülei intézményi elhelyezése óta segítő szándékkal kíséri figyelemmel az otthon munkáját, s orvosként tanácsaival, ötleteivel, adományaival segíti a szakmai munkát, valamint Takács Zoltán, aki hozzátartozóként, a háttérben végzett karitatív tevékenységével évek óta hozzájárul a hévízi Szent Lukács Idősek Otthona működéséhez.

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a zaol.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában