Frissen Zalából

2021.09.17. 07:00

Zalaegerszeg aktív szerepet vállal a klímavédelemben

A környezettudatosság, a klímavédelem, az energiabiztonság és -hatékonyság nem csupán hívószavak a zalai megyeszékhelyen, a városban nagy hangsúlyt kap a zöld gondolkodás mentén kijelölt technológiai fejlődés és gazdasági növekedés – fogalmazott Balaicz Zoltán polgármester a GreenTech 2021 Zöld Energia és Fenntarthatóság Szakkiállítás és Konferencia kapcsán.

Varga Lívia

„A földet nem apáinktól örököltük, hanem unokáinktól kaptuk kölcsön!” A város vezetősége a környezetvédelmi aktivista, David Brower e gondolatát választotta mottójául, az ugyanis hűen tükrözi, milyen törekvések alapján tűzik ki a fejlesztési célokat.

– Egy település élhetőségét, működését, fejlődési lehetőségeit nagymértékben befolyásolják zöldfelületei, jövőjét meghatározza azok nagysága, minősége és az, miként bánunk természeti, épített és turisztikai értékeinkkel – hangsúlyozta Balaicz Zoltán.

A zalaegerszegi szennyvíztisztító telep madártávlatból
Fotó: Horváth Szilárd / ZH

A városban országos szinten is magas a zöldfelületek aránya: egy főre átlagosan 34,6 négyzetméternyi jut. A levegő minősége jó, s kedvező tendencia, hogy a kerékpárút-hálózat bővülésével párhuzamosan a kerékpárhasználók száma is nő.

– Kiemelt feladatunk a város környezeti állapotának megőrzése, a klímaváltozás elleni küzdelem. Döntéseinknek az ökotudatos szemlélet szab irányt – mutatott rá a polgármester.

A nehézségek kivédésére tíz évre szóló klímastratégiát dolgozott ki a város, a környezetvédelmet érintő vál­lalásokat pedig 18 pontos nyilatkozatban foglalták össze. Ebben vállalják, hogy az 1990-es évekhez képest 2030-ig legalább 40, 2050-re pedig 80 százalékkal csökkentik az üvegházhatást okozó szén-dioxid-kibocsátást Za­la­egerszegen. Erre közel tízmilliárdos pályázati forrást is nyert a város. Jelentős összeget fordít az önkormányzat az egészséges ivóvízellátásra, a biztonságos szennyvízkezelésre és az ivóvízbázisok gondozására, a hulladékgazdálkodásra, az intézmények energiatakarékosságának növelésére, a klímatudatos városi közlekedés megteremtésére, a zöldfelüle­tek bővítésére. Folytatják a környezettudatos szemléletformálást, a zöld­óvoda-, ökoiskola-, zöldcampus-programokat, a környezetvédelmi közösségi akciókat.

„Elköteleztük magunkat az életminőséget, technológiaváltást, versenyképességet, együttműködési képességet és jövőképet jelentő ügy mellett. Zalaegerszeg a jövőben is aktív szerepet vállal a klímavédelemben, hiszen felelősek vagyunk a környezetünk megóvásáért. Ezért továbbra is környezettudatos fejlesztéseket hajtunk végre, az erőforrásokkal megfontoltan gazdálkodó várost alakítunk ki, és a városüzemeltetés terén is készek vagyunk a klímavédelmet is szolgáló innovatív megoldásokat bevezetni”, olvasható a nyilatkozatban.

A faültetési program népszerűsége túlszárnyalta az előzetes elképzeléseket. Képünkön Horváth István, a Városgazdálkodási Kft. ügyvezetője, Szilasi Gábor képviselő és Balaicz Zoltán
Fotó: Seres Péter

– A közösség nélkülözhetetlen elképzeléseink megvalósítása során, jó érzés, hogy számtalan intézmény, cég állt vállalásaink mögé a társadalmi felelősségvállalás jegyében. A közjóért való tenni akarás szinte mindenkit magával sodort – folytatta Balaicz Zoltán, egyebek mellett arra a nagyszabású, 2019-ben bejelentett faültetési programra utalva, melynek keretében azt tervezték, hogy 2024-ig ötezer új fát ültetnek el a városban. Mivel már több mint 8500-nál tartanak, az új cél: 2024-ig 10 ezer fát ültetni a fenntarthatóság jegyében.

Közben gőzerővel zajlik a zalaegerszegi intézményrendszer megújítása, energetikai korszerűsítése, összesen több mint 20 milliárd forintos nagyságrendben. Húsz városi intézményre, többek között három általános iskolára szereltek napelemeket, napkollektorokat, s hőszigetelő rendszereket építettek ki az épületgépészet megújítása mellett. 433 millió forintos ráfordítással a város minden szociális, idősügyi intézménye, klubja megújult, 353 millió forintos keretből 9 felnőtt háziorvosi, 5 gyermekorvosi, 17 védőnői körzet és a központi ügyelet rekonstrukció­ja is megvalósult. Az óvodák, bölcsődék, iskolák zömében szintén elvégezték az energetikai korszerűsítést, s 2024-ig a kimaradt intézmények is megújulnak.

Megjelent Zalaegerszeg Megyei Jogú Város támogatásával.

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a zaol.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a zaol.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!
Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a zaol.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában