Frissen Zalából

2021.09.22. 09:00

Ünnepi istentisztelet keretében szentelik fel Béres János Krisztus király-szobrát

Október 9-én este, ünnepi istentisztelet keretében, a dobronaki Szent Jakab templomban kerül felszentelésre az az életnagyságú Krisztus király-szobor, amelyet magánszemélyek felkérésére készített a Szentgyörgyvölgyön élő és alkotó szobrászművész, Béres János.

Gyuricza Ferenc

Béres János és a szobor. A megtisztelő felkérésnek igyekezett legjobb tudása szerint megfelelni

Forrás: Zalai Hírlap

Fotó: Gyuricza Ferenc

Az alkotás megrendelői között volt dr. Bence Lajos József Attila-díjas író-költő, irodalomtörténész, a településről elszármazott nyugalmazott színművész, Cár Jenő, valamint a muravidéki magyarság néhány további ismert képviselője. A Jézus Krisztust, mint a mindenség Istentől fölkent uralkodóját János evangélista látomása szerint koronával, illetve kezében pálcával ábrázoló szobrot a közelmúltban már ki is szállították a határon túli településre, ahol jelenleg a helyét készítik elő.

Béres János és a szobor. A megtisztelő felkérésnek igyekezett legjobb tudása szerint megfelelni
Fotó: Gyuricza Ferenc / Zalai Hírlap

A műgyantából készült szobor Béres János egyik legjelentősebb és egyben legnagyobb méretű idei alkotása. A szobrász azt mondja, örömmel fogadta a felkérést, hiszen kifejezetten szakrális témájú ábrázolással eddig még kevésbé dolgozott, így számára is újdonságot jelentett annak elkészítése. Szinte a teljes nyarát ennek a feladatnak szentelte, a kifejezetten meleg, száraz időjárás miatt ugyanis lassan haladt a munkával.

– Krisztus király alakját megmintázni viszonylag kötött feladat, itt kevésbé van lehetőség arra, hogy a művészi szabadság érvényesüljön – mondta Béres János. – Nem is ez volt a cél, ez egy konkrét feladat volt, aminek igyekeztem a legjobb tudásom szerint megfelelni. Maga a felkérés is nagyon megtisztelő volt, hiszen a muravidéki magyarság legjelesebb személyeinek köréből származott. Krisztus király szobra embernagyságú, hiszen adott volt a hely, ahova a megrendelők elmondása szerint kerül. A felületkezelt műgyanta mint anyag garancia arra, hogy valóban időtálló alkotás lesz.

A szobor elkészültekor Béres János a szentelés pontos idejét még nem tudta megmondani, ám később Stihec Simon dobronaki plébánostól azt a tájékoztatást kaptuk, hogy ünnepi szentmise keretében, várhatóan október 9-én, 18 órakor kerül arra sor. A ceremóniát az a Tomaz San­tak plébános végzi, aki maga is dobronaki származású, és korábban Lendván is szolgált.

– A Krisztus királyt ábrázoló alkotás a nyolcadik nagyobb méretű szobor lesz a dobronaki templomban – mondta Stihec Simon. – A templomban nyolc oszlop található, melyek közül eddig hét szolgált szobrok talapzatául. A nyolcadik tartotta az Örökmécsest. Ez utóbbi helyre kerül rövidesen Béres János alkotása. Úgy kerül elhelyezésre, hogy éppen átellenben legyen azzal a tavaly felújított Szűz Mária szoborral, amely hosszú ideig a raktárban állt. Ez a szobor templomunk legrégebbi tárgya, az iratok szerint 1695-ből származik. Ily módon most egy új szimmetria is kialakul a templomban.

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a zaol.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában