Frissen Zalából

2021.09.27. 15:00

Szüreti felvonulás, falunap és útavatás Liszón

Szüreti felvonulást és falunapot rendeztek szombaton a dél-zalai településen, az eseményen került sor a felújított Sümegi utca ünnepélyes átadására is.

Horváth-Balogh Attila

Cseresnyés Péter és Novák Csaba vágta át a nemzeti színű szalagot Fotó: Gergely Szilárd

A szüreti felvonulást követően a Viola Népdalkör, a Liszói Lányok Tánccsoportja, a kiskanizsai Árvácska Dalkör, a Nemespátrói Tánccsoport és a beleznai Labdarózsa Tánccsoport lépett fel, a kulturális blokk sztárvendége Dávid volt. A vacsora és a tombolasorsolás után Boti és Dávid húzta a talpalávalót a szüreti bálon. A nap alkalmából a falut is feldíszítették az őszhöz illő dekorációval, a gyerekek rajzversenyen vettek részt, megválasztották a legfinomabb szüreti kalácsot, főzőversenyre, továbbá extrém méretű zöldségek és gyümölcsök versenyére is sor került.

Cseresnyés Péter és Novák Csaba vágta át a nemzeti színű szalagot Fotó: Gergely Szilárd

A színes programok között pedig Cseresnyés Péter miniszterelnöki biztos, államtitkár és országgyűlési képviselő, valamint Novák Csaba polgármester ünnepélyesen felavatta a Magyar Falu Program támogatásával felújított Sümegi utcát.

- A beruházás közel 17 millió forintba került, amit 100 százalékban a kormány biztosított – hallottuk Novák Csabától. – Az érintett Sümegi utca 800-1000 méter hosszban kapott új alapot és burkolatot – a fejlesztésre nemcsak azért volt nagy szükség, mert az utca mentén lakóingatlanok találhatók, hanem azért is, mert az erdészeti és mezőgazdasági területeket ezen keresztül közelítik meg a munkagépek. A fokozott terhelés volt szükség a beavatkozásra, mert az útnak korábban nem volt alapja.

Cseresnyés Péter pedig köszöntőjében arról beszélt: Liszó önkormányzata több pályázaton is sikerrel szerepelt az elmúlt időszakban, melynek köszönhetően nemcsak a Sümegi utcát újíthatták fel, de elkezdődhetett – és a végéhez közeledik – a záportározó-horgásztó medertisztítása, s jövőre sor kerül a Liszói-patak kitakarítására is.

- A Magyar Falu Programot a kormány kifejezetten az 5000 főnél kisebb lakosságszámú falvak fejlesztésére „találta” ki – magyarázta a miniszterelnöki biztos. – Ennek köszönhetően kerülhetett sor erre a falunapra is, valamint szintén állami támogatásból elkezdődött az evangélikus templom korszerűsítése. Az elmúlt 10 évben tehát sok nyertes pályázat révén gyarapodhatott Liszó, amihez gratulálok.

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a zaol.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában