Frissen Zalából

2021.09.22. 15:00

Reggeltől késő estig tartott a szürethez igazított falunap Nemesapátiban

„Az apáti jókedvnek nincsen párja” – harsogta szombaton a falu népét szüreti felvonulásra invitáló Antal Imre kisbíró.

Fincza Zsuzsa

A szüreti menet bejárta a település valamennyi utcáját

Forrás: Zalai Hírlap

Fotó: Fincza Zsuzsa

A vidám menet indulása előtt reggeltől tartott a falunap: a focipályán és környékén közel százan versengtek, 18 társaság gyújtott alá a bográcsoknak, grilleknek és tárcsáknak, 7 csapat nevezett a labdarúgó-bajnokságba és több mint húszan a parasztolimpiára.

A szüreti menet bejárta a település valamennyi utcáját
Fotó: Fincza Zsuzsa / Zalai Hírlap

A Kovács Sándor plébános vezette gasztrozsűri hosszas kóstolgatás után a „Vörös rózsa” csapat vörösboros marhapörköltjét találta a legfinomabbnak, a legkreatívabb éteknek a „Royal” csoport erdei gombás raguval és rózsaburgonyával kínált mustáros szűzérméi bizonyultak, a legszebb tálalásért járó elismerés az óvónőkből verbuválódott „Vackor” alakulatnak jutott, a különdíjat pedig az alibánfai vendégek „Forgó napraforgó” közössége kapta pacalpörköltjéért. A parasztolimpiát a „Kappuccinó” egylet nyerte, a focipajnokságon a „Bableányok” és a „Gólkirályok” nevű csapatok állhattak a képzeletbeli dobogó legmagasabb fokára, a gólkirályi cím Bódis Zsolté lett. A fődíjat (a Takács Szabina által készített, Nemesapáti címerével díszített tortát) a „Vörös rózsa” társaság „séfje”, Horváthné Németh Rozália vehette át.

Délutánra sokan népviseletbe bújtak, majd a gyerkőcöket a felcicomázott Zetor vontatójába ültetve Mérnyei Sándor polgármester vezetésével népdalokat, magyar nótákat fújva végigmasíroztak a falu utcáin. A szüreti felvonulást Varga Karolina Anna és Varga Boglárka Julianna a kicsinosított Pajti, illetve Picur nevű paripáik hátán vezette.

A gyerkőcök a hosszúra nyúlt falunapon egy pillanatig sem unatkoztak, a felvonulás után még lovagolhattak is. Az utóbbi évek legsikeresebb helyi rendezvényét este közös vacsora és bál zárta.

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a zaol.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában