Frissen Zalából

2021.09.30. 20:00

Minden diák álma: lógva tanultak és vizsgáztak az ipari segédalpinisták Zalaegerszegen

Minden diák álma az a tanóra, ahol lógni lehet, nos van ilyen, itt azonban nem lehet, hanem muszáj lógni!

Arany Gábor

Horváth Péter (b), az egyesület elnöke oktatóként irányítja a gyakorlatot; a kötélen Gömbkötő László és Horváth Péter (j), az Inda Nyugat Kft. dolgozói

Forrás: Zalai Hírlap

Fotó: Katona Tibor

A héten zajlott az ipari segédalpinista képzés újabb fordulója a Báthory Technikumban, és a hallgatók a tornateremben mutatták be a kötéltechnika kezelésében szerzett felkészültségüket. Lapunkban is beszámoltunk róla, hogy ez év tavaszán hirdette meg a Dunántúlon egyedülálló oktatást a Zalaegerszegi Szakképzési Centrum a Zala Különleges Mentők Egyesülettel együttműködve. A civil szervezet vezetője, Horváth Péter elmondta, az általuk kidolgozott oktatási rendszert több éves szakmai tapasztalatuk alapozta meg. Az egyesület tagjai számos nemzetközi katasztrófavédelmi, mentési gyakorlatokon vettek részt, ahol az alpintechnikai felkészültség alapkövetelménynek számított.

A három gyakorlati oktatójuk, valamint az egy egészségügyi felkészítő által tartott 4 óra elméleti és 24 óra gyakorlati képzéssel a segédeket olyan munkákra készítik fel, ahol az ipari alpinistákkal kell együtt dolgozni magas, nehezen megközelíthető, illetve fel nem állványozható építményeken. Horváth Péter hozzátette, a felkészítésben figyelembe veszik a tanuló munkahelyének, munkakörülményeinek sajátos elvárásait növelve ezzel a biztonságot.

Horváth Péter (b), az egyesület elnöke oktatóként irányítja a gyakorlatot; a kötélen Gömbkötő László és Horváth Péter (j), az Inda Nyugat Kft. dolgozói Fotó: Katona Tibor / Zalai Hírlap

A napokban lezajlott képzésen vettek részt a szombathelyi Inda Nyugat Kft. dolgozói is, hárman 8 órás frissítő képzésen, ketten pedig újoncként mérették meg magukat..

Mint elmondták, gyakran dolgoznak templomtornyokon, illetve más nehezen elérhető helyeken, ehhez a kötéltechnika a legalkalmasabb eszköz enek biztos használata életbevágó.

Az egyesület a magasabb szintű oktatást is tervez, a Zala Megyei Kereskedelmi és Iparkamarával közösen mesterképzést indítanak ipari alpinisták számára.

A most lezárult, tavasz óta immár harmadik alkalommal megtartott képzésen részt vett a Zala Különleges Mentők Egyesület több tagjai is, ők a jövő héten Szlovéniában rendezendő katasztrófavédelmi gyakorlatra készültek ily módon is.

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a zaol.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában