Frissen Zalából

2021.09.24. 18:58

Mentőhelikopter a keszthelyi véradás helyszínén

A cím nem tragédiára utal, csupán figyelemfelkeltő, vonzó látványosságként volt jelen – s természetesen főszerepló járműként is.

Keszey Ágnes

Több szervezet összefogásával ugyanis véradást szerveztek, országszerte hét helyszínen, köztük Keszthelyen, a Helikon Kastélymúzeumban is. A rendezvény mottójához híven – Adj vért a légimentőkkel, hogy mások is túlélhessék! – a légimentők is jelen voltak, a zalai helyszínen a sármelléki mentőhelikopterrel együtt. A cél az volt, hogy minden hazai mentőhelikopteren legyen két egység 0 negatív vércsoportú vér, melyet a betegek, sérültek megkaphatnak.

Rákos Róbert, kisfiával, Benettel nézte meg a mentőhelikoptert, a háttérben Kiss Ádám légimentő paramedikus
Fotó: Keszey Ágnes / Zalai Hírlap

– Ha egy betegnek, vagy sérültnek vérre van szüksége azt jelenleg csak a kórházban tudja megkapni. Erre a helyszíni ellátástól minimum fél, de általában egy óra múlva van lehetőség. Ha ezt az életmentő beavatkozást már a helyszínen meg tudjuk tenni, akkor ennek komoly jelentősége van – emelte ki lapunknak Dr. Hetzman László, a Magyar Légimentő Nonprofit Kft. tudományos főtanácsadója.

A paralimpiai aranyérmes úszó, Illés Fanni párja: Szabó Álmos első véradóként vett részt a rendezvényen
Fotó: Keszey Ágnes / Zalai Hírlap

Kapcsándy Mária, a Vöröskereszt keszthelyi területi vezetője elmondta, hogy több első véradó is részt vett a pénteki programon.

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a zaol.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában