Frissen Zalából

2021.09.10. 15:13

Megtartották a zalaegerszegi Lynx-harcjárműgyár bokrétaünnepét (videó)

Egy H145M típusú honvédségi helikopter emelte a magasba pénteken a német és magyar nemzeti színű szalagokkal feldíszített bokrétát az épülő Lynx-harcjárműgyár legmagasabb pontjára, jelezve: újabb mérföldkőhöz érkezett a német Rheinmetall és a magyar állam együttműködésében megvalósuló 60 milliárd forintos beruházás.

Varga Lívia

20210910 Zalaegerszeg Újabb mérföldkő az épülő Lynx harcjármű-gyár életében Bokrétaünnepség Katona Tibor KT Zalai Hírlap

Fotó: © Katona Tibor

Palkovics László innovációs és technológiai miniszter Magyarország egyik legnagyobb, legfontosabb, legizgalmasabb beruházásának nevezte a Rheinmetall fejlesztését, s leszögezte: hazánk hosszas piackutatást követően döntött úgy, hogy a német cég új fejlesztésű harcjárművét alkalmazza a hadseregben. A zalaegerszegi Lynx-harcjárműgyár a magyar védelmi ipar és a hadsereg fejlesztésének zászlóshajója lesz, mondta. A cél, hogy Magyarország védelmét a magyar honvédség teljes körűen tudja biztosítani, s ehhez az itt gyártott 218 Lynx-harcjármű is hozzájárul majd. A miniszter kiemelte: a kormány célja, hogy a magyarországi beruházások úgy növeljék a hazai gazdaság teljesítményét, hogy közben magas hozzáadott értéket állítanak elő. Ez alapvető elvárás az épülő hazai hadi- és védelmi iparral szemben, s ebben élen járhat a zalaegerszegi hadiüzem is.

Benkő Tibor honvédelmi miniszter történelmi pillanatnak nevezte a Rheinmetall bokrétaünnepét. Ez az épület, tette hozzá, egy korszakváltás szimbóluma lesz Magyarországon, ezzel ugyanis a kormány megteremti a hazai hadiipar újrafejlesztését- és -indítását.

 

– Magyarországon magyar munkaerő magyar katonák számára fog haditechnikai eszközöket előállítani. Ehhez a szándék, az akarat, az elkötelezettség és a gazdasági erő is megvan. 2023-tól itt gyártják majd a világ jelenleg legmodernebb páncélozott harcjárművét, a szomszédos tesztpálya lehetőségeinek kihasználásával – emelte ki a honvédelmi miniszter. – Láthatjuk, hogy a világban és térségünkben is mennyire törékeny a biztonsági helyzet. A kormány számára az ország és a magyar emberek biztonsága a legfontosabb. Ezért kiemelt cél, hogy a magyar honvédség a térség meghatározó hadereje legyen, ehhez pedig korszerű technikai eszközökre van szükség, amelyet a magyar hadiipar a német partnerekkel közösen meg fog teremteni.

Maróth Gáspár védelmi ügyekért felelős kormánybiztos beszédében felidézte: a bokrétaünnep a német munkásoknak köszönhetően honosodott meg hazánkban. Az építők ünnepsége ez, amikor a megrendelő által feldíszített bokrétát elhelyezik az épület legmagasabb pontján. S szólt arról is, hogy ezzel a projekttel tovább együttműködések indulnak el – nemcsak a Rheinmetall-lal, hanem más német cégekkel.

– Mit mondhat ilyenkor egy parancsnok? Köszönjük a magyar kormánynak és magyar embereknek, hogy támogatják a magyar honvédséget és megbíznak a magyar katonákban – kezdte beszédét Ruszin-Szendi Romulusz altábornagy, a Magyar Honvédség parancsnoka, aki hatalmas eredménynek nevezte, hogy a haderőfejlesztés során figyelembe vették a katonák szakmai igényét, véleményét. A Lynx-harcjárművekről szólva elmondta: ez egy új fegyver, igazi 21. századi technológia, nem a régi másolása, leporolása. Általa valóban a térség meghatározó hadereje lesz a magyar. Végezetül a honvédség szakértelmét, segítségét ajánlotta a teszteléshez, fejlesztéshez, hozzátéve: a komplex haderőfejlesztés az ország innovációjának motorja lehet.

– Ez a gyár több száz magyar embernek lesz az otthona – fogalmazott Armin Papperger, a Rheinmetall elnöke, arra utalva, hogy a beruházás több mint félezer munkahelyet teremt majd. – S egyben a kutatásfejlesztés központja is, Európában a legmodernebbek közül való, Magyarország pedig hat éven belül kompetenciaközponttá válik.

Vigh László miniszteri biztos, országgyűlési képviselő a német-magyar összefogást méltatta, s szólt arról is, hogy a tervek szerint még idén lefedik a 2,5 hektár alapterületű épület tetejét, így télen, az időjárási viszonyoktól függetlenül is haladhatnak a munkálatokkal. Az első Hiúz várhatóan 2023-ban gördül le a gyártósorról, hangsúlyozta.

– Rendkívüli büszkeséggel tölt el bennünket, hogy ezzel a biztonságpolitikai és gazdaságpolitikai szempontból egyaránt jelentős beruházással gazdagodhat Zalaegerszeg – fogalmazott köszöntőjében dr. Vadvári Tibor alpolgármester. –A világ legmodernebb harcjárművei gördülnek majd le a gyártósorról, a megfelelő tesztkörnyezet kialakítása pedig tovább emeli a fejlesztés jelentőségét. Nemcsak Zalaegerszeg és térsége iparát, de a honi ipart is erősíti, ahogy a képzést is, a szakképző intézményektől az egyetemi oktatásig minden szinten.

A rendezvényen egy újabb megállapodás is létrejött: a magyar kormány és a Rheinmetall konszern egy újabb vegyesvállalat létrehozásáról állapodott meg a lőszergyártás területén. A dokumentumot Armin Papperger és Palkovics László látta el kézjegyével.

Az építés kulisszatitkai

Dormán József, a konzorciumvezető ZÁÉV Építőipari Zrt. vezérigazgatója az építés kulisszatitkaiba avatott be. Az épület legmagasabb pontja 21 méter. A 2020 decemberi alapkőletétel óta 200 ezer köbméter földet mozgattak meg, beszállítottak 5500 köbméter zúzott követ, lefúrtak közel 5 méter mélységbe 759 cölöpöt. 4500 köbméter betont és 490 tonna betonacélt dolgoztak be az alapozásnál és a monolit szerkezet építésénél. Átlagosan 120 munkavállalójuk dolgozott az építkezésen, a legmagasabb létszám egy időben 140 fő volt. Az épület hasznos alapterülete két szinten közel 30 ezer négyzetméter

 

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a zaol.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában