Frissen Zalából

2021.09.22. 15:23

Kutatók éjszakája – Érdekes kutatások, látványos kísérletek, esti túra Zala megyében

A legérdekesebb kutatásokat, legújabb fejlesztéseket és a leglátványosabb kísérleteket mutatják be Zala megyében a Kutatók éjszakáján, pénteken.

MTI

A felsőoktatási intézmények élő és online programokra, interaktív vetélkedőkre, esti „bagolytúrára”, növényfajták bemutatójára is várják pénteken az érdeklődőket – közölték a szervezők az MTI-vel

A PTE Egészségtudományi Kar Zalaegerszegi Képzési Központ látogatói ismereteket szerezhetnek a Porci-Berci elnevezésű gerincvédelmi prevenciós programról, valamint alvástanácsadáson és -tréningen is részt vehetnek. A divatdiétákkal kapcsolatos tévhitekről Liszli Erika testépítő bajnok tart majd előadást.

A biomechanikai laborban a szakemberek állapotfelmérést, mozgásszervi analízist végeznek, a tornateremben gyógytornászok szerveznek női tornát.

Az online kvízjátékba okostelefonnal lehet majd bekapcsolódni, a jó válaszokat ajándékkal jutalmazzák.

A PE (Pannon Egyetem) Zalaegerszegi Egyetemi Központjában a látogatók betekintést nyerhetnek a fiatal kutatók munkájába. Az interaktív bemutatókon a 3D nyomtatást és az additív technikákat, valamint az intézet fejlesztésében megvalósított önjáró robot és az elektromos autó működését is megtekinthetik.

Az érdeklődők az esti „bagolytúrán” bejárhatják a Zöld Kampusz Tanösvényt, míg a kvízjátékokba, valamint a könyvtári szabadulószoba rejtélyes világába online formában is bekapcsolódhatnak.

A tervek szerint az egyetemi központ képzési programját a ZalaZONE Kutatási és Technológiai Központ parkolójában, roadshow kamionon is bemutatják. A központ szimulációs termében a legújabb fejlesztéseket, a laborban a szkennelés és a 3D nyomtatás folyamatát tekinthetik meg a látogatók, a Széchenyi Egyetem műhelyében pedig a járművezetést támogató rendszerekről szerezhetnek ismereteket

A legkisebb korosztályt a fogadótérben meglepetés programmal várják, a gyermekek az applikációval működtetett robotkutyával is „megismerkedhetnek”.

A PE Nagykanizsa – Körforgásos Gazdaság Egyetemi Központban interaktív csapatjátékot szerveznek. A versenyzőknek tíz állomáson a turizmust, az informatikát és a kémiai kísérleteket érintő feladványokat kell megoldani, miközben megtekinthetik a robotkarokkal végzett kémiai kísérleteket és robotokkal is focizhatnak.

Keszthelyen, a Magyar Agrár- és Élettudományi Egyetem Georgikon Campus A épületében rendezett kiállításokon, kreatív foglalkozásokon a burgonya, az alma, a gyógy- és fűszernövény fajtákat, valamint a Georgikonon nemesített szőlőfajtákat lehet majd tanulmányozni. A látogatók az interaktív előadásokon a biotechnológiáról, a méhészetről, a madarak látásáról szerezhetnek ismereteket, emellett Itt van a kutya elesve – avagy miért járnak a kutyák terapeutához? címmel is elhangzik majd egy előadás.

A Fenéki úton a halak csodálatos világát, az intenzív haltenyésztő rendszerek működését is bemutatják a szakemberek.

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a zaol.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a zaol.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában