Frissen Zalából

2021.09.23. 13:08

Különleges tárgyak kerültek elő egy zalaszentgróti trezorból

Nem mindennapi leletekkel gazdagodott csütörtökön a Göcseji Múzeum.

zaol.hu

Fotó: Göcseji Múzeum

Béres Katalin történész-főmuzeológus érdeklődésünkre elmondta, hogy szerdán telefonhívást kaptak Zalaszentgrótról. Balázs Gábor és Balázs Dorina arról tájékoztatta a múzeumot, miszerint nemrég vásárolták meg azt a házat, aminek felújítása során az udvaron elásott trezort találtak.

A régi trezor Fotó: Arany Gábor
Fotó: Göcseji Múzeum

A szerkezet ajtaja zárva, azonban a többi részét a rozsda már annyira megette, hogy a tartalmához hozzá lehetett férni. Különleges tárgyak kerültek elő, elsősorban zsidó liturgikus tárgyak, de meglepő módon néhány pár cipő is. A minden bizonnyal a tulajdonosai számára értékes holmikat valószínűleg 1944-ben, a vidéki zsidóság deportálásakor rejtették el. Sajnos több papíralapú lelet – például német nyelvű ószövetségi szentírás – szinte teljesen elpusztult.

Fotó: Göcseji Múzeum

Csütörtökön a múzeumba szállították a tárgyakat, ezek egy részének funkcióját – két tóramutató kivételével – még nem sikerült meghatározni, ehhez szakembereket vonnak be, és a Göcseji Múzeum munkatársai most azon dolgoznak, hogy kiderítsék az elrejtett tárgyak történetét is.

Fotó: Göcseji Múzeum
A megtaláló, Balázs Gábor Fotó: Arany Gábor

A leletek megtisztításuk után lesznek kiállíthatók, mégpedig a tervek szerint Zalaszentgróton mutatják be, amint ennek lehetőségét megteremtik a városban. Tekintettel arra is, hogy a legrégebbi zalai zsidó közösségek közé tartozott a szentgróti, amelynek története még megírásra vár. Létszámukra, a közösség erejére utal, hogy itt épült a megyében a legelső zsinagóga és iskolát is működtettek. Béres Katalin külön kiemelte, hogy a megtalálók azonnal értesítették a múzeumot, amiért külön köszönetet mondott nekik.

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a zaol.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában