Frissen Zalából

2021.09.28. 17:30

Koplár Katalin képzőművész a zalaegerszegi zsidó hitközségnek ajándékozta alkotásait

Nagy László kőfaragóval együtt Koplár Katalin szobrász­művész jegyzi a ­Göcseji úti, 2002-ben avatott Holokauszt-emlékművet. A szobrász téma iránti vonzódása jelenik meg abban a három plakettben is, amelyeket a zalaegerszegi zsidó hitközségnek adományozott.

Arany Horváth Zsuzsa

Virágh Judit és Grünwald Pál az ajándékkal

Forrás: Zalai Hírlap

Fotó: Katona Tibor

A művész 1973 óta foglalkozik szobrászattal, a kilencvenes években szerepelt kiállításokon bronzalkotásaival. Érmeket, kisplasztikákat, portrékat készített, a Göcseji Múzeumban, majd a Magyar Olaj- és Gáz­ipari Múzeumban dolgozott. „Alkotásain a szimbolikus és filozofikus gondolkodás egyaránt megfigyelhető”, írja róla dr. Kostyál László művészettörténész a tavaly megjelent Képzőművészet Zalaegerszegen című album szócikkében.

Virágh Judit és Grünwald Pál az ajándékkal
Fotó: Katona Tibor / Zalai Hírlap

A hitközségnek adományozott három plaketthez Koplár Katalin kiegészítő szöveget is eljuttatott:

„A XXI. századi félelemtöredékek” címmel született a három darabból álló plakettsorozat. Hogy mitől félünk még mindig, amikor már nem kellene és nem szabadna félnünk? Sajnos az erőszak, az ember ember elleni gyűlölete, a megkülönböztetés, a kirekesztés még ma is él, nem múlt el. Akárhova kerülnek a hangsúlyok, mint a Dávid-csillagos kabáton (ahol a csillag átkerült a jobb oldalra), mégis ugyanazt az érzést, a másoktól való megkülönböztetést fejezik ki. A következő plaketten egy stilizált női test jelképezi az anyaföldet, amelynek a méhében koponyák fekszenek. A föld letarolt, a háború mély nyomokat hagyott rajta. Az emberek meghaltak, eltűntek, sivár s kopár minden. Csak egy halott madár és kiszáradt kóró jelzi, hogy itt valamikor élet volt.

A harmadik plakett ugyanezt a pusztítást jelképezi, amely az ártatlanokat a halálba küldte. Mindezek ellenére bíznunk kell abban, hogy egyszer talán felnő az emberiség és ráébred, minden emberélet értékes, vigyázni kell rá, nem elpusztítani.”

Virágh Judit, a zalaegerszegi zsidó hitközség elnöke lapunknak elmondta, nagy megtiszteltetés számukra a művész adománya, méltó keretek között kívánják őrizni, hogy minél többen láthassák.

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a zaol.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában