Frissen Zalából

2021.09.06. 11:00

Komplex turisztikai kínálattal vár Kistolmács

Kerékpáros túra, raftingélmény, horgászat és kisvasutas utazás. Néhány elem abból a komplex kínálatból, amit Dél-Zala nyújt a térségbe látogatók részére. Mindez gyönyörű természeti környezetben, népi gasztronómiával és színes kulturális programokkal kiegészítve.

Gyuricza Ferenc

Resch Karolina bázakerettyei jegyző és gyermekei is kipróbálták a népi játszótér kínálatát. Mögöttük Cseresnyés Péter és Rosta Gyula Fotó: Gyuricza Ferenc

Nem véletlenül építették ezekre az élményelemekre a szombaton megrendezett első térségi családi nap programját a Mura Nemzeti Programban együttműködő partnerek, azt szerették volna ugyanis megmutatni a rendezvényre kilátogatóknak, hogy a térségbe érkező turisták számára akár több napot lekötő elfoglaltságot is tudnak nyújtani.

Ezt az elképzelést emelte ki délutáni megnyitó beszédében Cseresnyés Péter miniszterelnöki biztos, államtitkár, a térség országgyűlési képviselője is, aki úgy fogalmazott: az öt évvel ezelőtt útjára indult Mura Nemzeti Program révén a Mura melletti vidék csodás természeti adottságait szeretnék megmutatni az országnak.

Resch Karolina bázakerettyei jegyző és gyermekei is kipróbálták a népi játszótér kínálatát. Mögöttük Cseresnyés Péter és Rosta Gyula Fotó: Gyuricza Ferenc

Arról is szólt, hogy miután a térségnek nem volt földrajzilag meghatározott neve, így Muraföldének keresztelték el, s ma már egyre többen így is nevezik a Mura közelségében lévő területeket. – A nemzeti programnak az volt a célja, hogy a természetszerető embereket, az aktív turizmust kedvelőket ide hozzuk és változatos programokat kínáljunk nekik – folytatta az államtitkár.

- Emiatt történtek az elmúlt években fejlesztések, s vannak még továbbiak is folyamatban, hogy az a kínálat, ami célként meghatározó lehet egy turista számára, bővüljön. Rosta Gyula, a társszervező Zalaerdő Zrt. vezérigazgatója az állami cég konkrét idegenforgalmi fejlesztési eredményeiről beszélt. Kiemelte a budafai arborétum tavaly átadott új beléptetőházát, a sokak által szeretett kisvasút pályájának meghosszabbítását, de beszélt arról is, hogy a horgásztavon évről évre végrehajtott haltelepítésnek köszönhetően mind a horgászok száma, mind a kifogott halmennyiség emelkedik.

Emellett megemlítette a szabad strandfürdőt is, ahol reményeik szerint a jövő évben már az eddiginél is konszolidáltabb keretek között fogadhatják a fürdővendégeket. A község polgármestere, Birkás Zoltán szerint a falu számára nagy megtiszteltetés, hogy ők adhattak otthont ez első, de a remények szerint hagyományteremtő Murafölde családi napnak, annak fényében pedig különösen, hogy az elmúlt két évben a koronavírus- járvány miatt a saját rendezvényeiket nem tudták megtartani.

A térség egyik közkedvelt turisztikai attrakciója a Zalaerdő Zrt. fenntartásában működő erdei kisvasút Fotó: Gyuricza Ferenc

A családi nap horgászversennyel indult, amelynek felnőtt kategóriáját a Horvátországból érkezett Darko Bockaj nyerte 153 darab kifogott hallal. A gyermekek versenyében Godinek Gábor végzett az élen. Még tartott a verseny, amikor az erdei kisvonat útnak indult, két zsúfolásig megtelt járat vitte az utasokat a Kistolmács és Bázakerettye közötti szakaszon. Ezzel párhuzamosan közel félszáz résztvevővel kerékpáros túra is zajlott, annak résztvevői 22 kilométeres távot tekertek le. Aki pedig ahhoz érzett kedvet, gyalogtúrán vehetett részt a Budafai Arborétumhoz.

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a zaol.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában