Frissen Zalából

2021.09.15. 07:00

Jubileumot ünnepeltek Vonyarcvashegyen

Jubileumot ünnepeltek a búcsúi falunapon a településen: 175 éve egyesült Vonyarc és Vashegy, amely mezőgazdasági dominanciájú faluból turisztikai gyöngyszem lett.

Péter B. Árpád

A sikeres nyarat is ünnepelték a falunapon. Képünkön a Magyar Operett Orfeum tagjai, Szabó Zsuzsa és Sári Gábor Fotó: PBÁ

Pali Róbert polgármester felidézte, a két hajdani kistelepülésen jobbára halászatból, szőlőtermesztésből, borászatból, állattartásból éltek az emberek, de 175 év alatt jelentősen megváltozott Vonyarcvashegy, élve a kiváló természeti adottságokkal, hiszen „közöttünk az erdő, előttünk a víz”.

- Elődeinknek a Balaton nem a turizmust, hanem feladatokat, kemény munkát jelentett, kezdve a nádvágástól a halászatig – folytatta Pali Róbert. – A tó az összefogás szimbóluma is, hiszen csak úgy boldogultak, ha segítettek egymásnak, és így lettek erősebbek.

A sikeres nyarat is ünnepelték a falunapon. Képünkön a Magyar Operett Orfeum tagjai, Szabó Zsuzsa és Sári Gábor Fotó: PBÁ

Ezt a szemléletet állítottuk magunk elé példaként jubileumi falunapunkon. A polgármester lapunk kérdésére arról is beszélt, volt okuk örülni az idei búcsún, hiszen tavalyhoz hasonlóan most is kimagasló volt a nyár, azonban az üzemeltetés sok bosszúsággal és a szokásosnál nagyobb kiadásokkal járt.

- Sajnos küzdünk a szemeteléssel, amelyre nyugodtan mondhatom, hogy szégyenletes méreteket öltött – jelentette ki Pali Róbert. – Tíz emberből talán 2-3 figyel a környezetére. A strandunkon ugyan megdupláztuk a hulladékgyűjtő edények számát, mégis rengetegen nem azokba dobták a hulladékot.

A polgármester elmondta, már megkezdték a felkészülést a következő szezonra, hiszen a turizmusból befolyó bevételekből tudják a települést fejleszteni, rendben tartani, s kiszolgálni a helyi közösség igényeit.

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a zaol.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában