Frissen Zalából

2021.09.25. 17:52

Ilyen programokat tartogatott a Kutatók Éjszakája Zalaegerszegen

A Pannon Egyetem Zalaegerszegi Egyetemi Központja látványos programokkal várta az érdeklődőket a Kutatók Éjszakáján. A teljesség igénye nélkül volt éjszakai séta, azaz „bagolytúra” a Zöld Kampusz Tanösvényen, könyvtári szabadulószoba, közgazdasági és európai uniós kvízjátékok és fenntartható könyvek vására.

Mozsár Eszter

Decsi Péter tanársegéd (középen guggolva) egy robotkar programozását szemléltette

Forrás: Zalai Hírlap

Fotó: Katona Tibor

Hogy máshogy lehetne jobban népszerűsíteni a tudomány világát, mint testközelből, látványos bemutatókkal és személyes beszélgetésekkel. Az esti programokra érkeztek általános iskolás családok, egyetemisták, de volt karon ülő vendég is.

Bors Ádám (balra) és Bukta Alex tanszéki mérnökök a 3D nyomtatást mutatták be az érdeklődőknek
Fotó: Katona Tibor / Zalai Hírlap

Fényképezőgéppel először az egyik terembe kukkantottunk be, ahol Bors Ádám és Bukta Alex tanszéki mérnökök a 3D nyomtatás rejtelmeibe engedtek bepillantást. A gyakorlati bemutató mellett azt is megtudhattuk, hogy ezzel a technikával ma már könnyedén lehet házat építeni vagy éppen csokoládéból finom cukrász remeket nyomtatni.

Fotó: Katona Tibor / Zalai Hírlap
Fotó: Katona Tibor / Zalai Hírlap

Decsi Péter tanársegéd egy másik teremben az egyen- és váltóáramú villamos gépek alkalmazásait mutatta be a jelenlévőknek. Természetesen a robotkar programozása is érdekes feladatot jelentett. Péter példája jól mutatja, hogy annyira nem ördöngösség a műszaki terület, szinte bárki megtanulhatja, ő például évekkel ezelőtt az állattenyésztést tanulta, ám mégis most többek között villamosgépészeti kutatási területét demonstrálta.

Decsi Péter tanársegéd (középen guggolva) egy robotkar programozását szemléltette
Fotó: Katona Tibor / Zalai Hírlap

Az egyetem dékánja, dr. Németh István úgy fogalmazott, hogy mindenképpen legyünk büszkék a tudományos területeken eddig elért eredményekre, ugyanis ezek nélkül a „kütyük” nélkül ma már elképzelhetetlen lenne az életünk.

- Sajnos a közéletben elterjedt egy olyan nézet, hogy a természettudományokat, a mérnöki tudományokat sikk nem szeretni és hivatkozni arra, hogy valaki rossz volt például fizikából, kémiából vagy éppen matematikából – mondta az egyetemi docens. – Arra buzdítunk mindenkit, hogy ne hagyják ki ezeket az alkalmakat, s akkor szembesülnek azzal, hogy micsoda öröm ez a játék. Ez a tudományág ugyanis arról szól, hogy a természetet megszelídítjük és próbálunk valami nagyon ügyes szerkezetet létrehozni, ez a világ legszebb játéka. A fiatalok csak úgy kapnak kedvet a műszaki pályához, ha bejönnek, megnézik. A 20. század elején, amikor a kvantumelmélet született, az akkor élt fizikusok kávéházakban és társasági összejöveteleken beszélgettek az új felfedezésekről és magától értetődő volt, hogy az átlagemberek figyelemmel kísérték őket.

Fotó: Katona Tibor / Zalai Hírlap

A város másik egyetemén, a Pécsi Tudományegyetem Egészségtudományi Kar Zalaegerszegi Képzési Központjában ugyancsak izgalmas bemutatókkal várták az érdeklődőket. Itt többek között alvástréninggel, alvástanácsadással, a mikroszkópok csodálatos világával ismerkedhettek a résztvevők, valamint szó esett a divatdiéták tévhiteiről, valamint a gyerekeknek Porci Berci gerinctornát tartottak, s kiderült az is, hogy miként tudják használni az Xboxot a gyógytornában.

Kapcsolódó tartalom:

https://www.zaol.hu/kozelet/helyi-kozelet/amikor-a-robotok-fociznak-ilyen-volt-a-kutatok-ejszakaja-kanizsan-5621003/

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a zaol.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában