Frissen Zalából

2021.09.30. 09:00

Ifjú vállalkozóknak – Projektértékelőt tartottak Zalaegerszegen

Átadták az „Álláskeresők és fiatalok vállalkozóvá válásának ösztönzése a Nyugat-Dunántúlon” elnevezésű, a Gazdaságfejlesztési és innovációs operatív program által támogatott projekt tanúsítványait. A Zala Megyei Vállalkozásfejlesztési Alapítvány szerdai projektértékelő eseményén többen megosztották tapasztalataikat.

Mozsár Eszter

Horváth Gábor Martin, Bánhegyi Béla, Varga Miklós és Dóczi Anita

Forrás: Zalai Hírlap

Fotó: Mozsár Eszter

Bánhegyi Béla 2020 októberében alapította hanglemez-kereskedelmi vállalkozását, emellett zenei szolgáltatást nyújt, zeneszerzéssel foglalkozik. A keszthelyi születésű fiatalember hangsúlyozta, hogy az üzleti életben teljes mértékben hasznosítani tudta mindazt, amit a képzéseken tanult. A program másik fontos elemének tartja a mentori szolgáltatást, amely nagyban segíti mindazokat, akik önállósodni szeretnének. Elégedett a pénzügyi támogatás menetével is, mindent megvalósított, amit elképzelt. A vissza nem térítendő támogatás egyebek mellett a telephely bérleti díját, a járulékokat, a béreket fedezte, valamint jutott pénz az egyéni vállalkozás marketingjére. Hasonló tapasztalatokról számolt be a kép- és videószerkesztéssel foglalkozó győri Horváth Gábor Martin, valamint a hang- és fénytechnika- és szálláshely-szolgáltatást nyújtó vonyarcvashegyi Dóczi Anita is.

Horváth Gábor Martin, Bánhegyi Béla, Varga Miklós és Dóczi Anita
Fotó: Mozsár Eszter / Zalai Hírlap

A Zala Megyei Vállalkozásfejlesztési Alapítvány a projekt indulásaként 2019 szeptembere és 2020 júliusa között Keszthelyen, Nagykanizsán és Zalaegerszegen toborzott ügyfeleket tíz alkalommal. Emellett kompetenciaméréseket végeztek tavaly február és július között. A megye három fent említett városában a nyugat-dunántúli konzorciumi partnerek tavaly nyár óta 35 csoport részére szerveztek képzést, 84 alkalommal csoportos tanácsadást adtak. A program alatt több mint 632 millió forint támogatást nyújtottak a 18–25 és a 25–30 év közötti álláskeresőknek.

– A képzésekkel párhuzamosan a résztvevők elkészítették üzleti terveiket, majd azok jóváhagyása után 2021. január 31-éig nyújthatták be a megalakult vállalkozások a támogatási kérelmüket a Magyar Államkincstárnak – mondta a sajtótájékoztatón Varga Miklós, a ZMVA ügyvezető igazgatóhelyettese. – A vállalkozóvá váláshoz maximálisan 4 és fél millió forintot igényelhettek. Összesen 350 új zalai egyéni vagy mikrovállalkozás alakult 2020 augusztusa és 2021 januárja között. Közülük sokan a vendéglátás, az építőipar, a szépségipar területét választották. Ma adjuk át a tanúsítványokat, valamint egy évig még nyomon követjük a vállalkozások működését, azaz mentoráljuk őket, pénzügyi tanácsot adunk, valamint segítjük a külpiacra kerülést. Amennyiben nem tudunk személyesen találkozni, akkor azt online módon oldjuk meg. A támogatás feltétele volt, hogy a vállalkozásokat két évig működtetni kell, ám úgy gondolom, hogy a programban részt vevő, elindult vállalkozások mind életképesek – mondta Varga Miklós.

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a zaol.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában