Frissen Zalából

2021.09.14. 10:00

Horvát nyelvű szentmisét tartottak Murakeresztúron

Boldogságos Szűz Mária névnapján, vasárnap horvát nyelvű szentmisét tartottak a Szent Kereszt Fel­magasztalása templomban. A misét Zdravko Tuba, ­Molve egyházközség és Vaslabán ­Csaba murakeresztúri plébános celebrálta.

Benedek Bálint

Érkeznek a résztvevők a misére

Forrás: Zalai Hírlap

Fotó: Szakony Attila

Magyarok és horvátok együtt vonultak be a templomba, jelen volt az eseményen Polgár Róbert polgármester mellett Cseresnyés Péter államtitkár, országgyűlési képviselő és dr. Koósz Attila, Horvátország tiszteletbeli ­magyarországi konzulja is. Vaslabán ­Csaba elmondta: ezután évente többször lesznek horvát nyelvű szentmisék, s szeretnének kulturális programokat, kötetlen beszélgetéseket is szervezni. Polgár Róbert polgármester javaslata volt a horvát nyelvű szentmisék újraindítása. A közúti Mura-hídról többször egyeztetett horvát kollégáival, s a Molve nevű település búcsújáró helyére is meghívást kapott. Ott találkozott Zdravko Tuba plébánossal, aki vállalta, hogy a murakereszt­úriaknak és környékbelieknek bizonyos időközönként horvát nyelven misét tart.

Érkeznek a résztvevők a misére
Fotó: Szakony Attila / Zalai Hírlap

– Szűz Mária névnapjára szerveztük az első nemzetiségi alkalmat, hogy testvérekként találkozzunk a templomban, és együtt köszöntsük égi édesanyánkat – folytatta a plébános. – A közös hit összeköt, a nyelvi-kulturális különbözőség pedig kölcsönösen gazdagít mindannyiunkat.

 

Dr. Koósz Attila arról beszélt: örömmel tölti el a kezdeményezés, hiszen a környéken jelentős számú horvát kisebbség él. Ha másutt is kérik a hívek, igyekeznek megteremteni a lehetőséget.

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a zaol.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában