Frissen Zalából

2021.09.23. 17:30

Hét zalai faluban szennyvízhálózat épül 7,3 milliárd forintból

Vigh László országgyűlési képviselő, miniszteri biztos tegnap Zsuppánné Horváth Mária, Felsőrajk polgármestere társaságában jelentette be, hogy a faluban és további hat településen 7,3 milliárd forintból a következő két évben szenny­vízhálózat létesül.

Benedek Bálint

Zsuppánné Horváth Mária és Vigh László jelentette be a fejlesztést

Forrás: Zalai Hírlap

Fotó: Gergely Szilárd

A várudvarban tartott sajtótájékoztatón Vigh László elmondta: a térség közel 30 éves álma válik valóra ezzel a beruházással. Felsőrajk mellett Alsórajk, Kerecseny, Kilimán, Orosztony, Pölöskefő és Pötréte települései ugyanis eddig a szennyvízhálózat kiépítése terén fehér foltnak számítottak. A falvak az 1990-es években kaptak támogatást erre a célra, de abból az összegből a hálózat kiépítésére nem nyílt lehetőség. Közben például a szomszédos Pacsán már az 1980-as években kiépült a rendszer, később pedig több község egyéni hálózatot alakított ki. Ezek műszaki állapotukat tekintve mára elavultak, tönkrementek és felújításra szorulnak.

Zsuppánné Horváth Mária és Vigh László jelentette be a fejlesztést
Fotó: Gergely Szilárd / Zalai Hírlap

– A nagy ívű projekt célja hét érintett településen a szennyvízelvezető hálózat kiépítése, majd az általa össze­gyűjtött szennyvizeknek a gelsei szennyvíztisztító telepre történő továbbítása – folytatta a politikus. – A beruházás keretében megtörténik utóbbi létesítmény fejlesztése, illetve bővítése is, a megfelelő hatásfokú szennyvízkezelés érdekében. Személyesen Orbán Viktor miniszterelnökkel egyeztettem arról, hogy a térség újabb előrelépése számomra személyes üggyé vált. A kormány pedig mellénk állt és európai uniós forrásból támogatta az elképzelést, ráadásul a hálózat a mintegy 4000 érintett embernek teljesen ingyenesen kerül kiépítésre. További pozitív hír, hogy az érintett falvak egyre népszerűbbek, többen vásárolnak ingatlant és újítják fel azokat. Ez is a kormány családtámogatási politikáját dicséri, és azt mutatja, hogy kezd felértékelődni a vidéki élet.

A beruházást Zsuppánné Horváth Mária, Felsőrajk polgármestere is üdvözölte, szerinte minden falu számára nagy előrelépést jelent a szenny­vízhálózat kiépítése. Az emberek már nagyon várták a bejelentést, hiszen ezzel a lépéssel a családok, a háztartások élete megváltozik, a modernizációval sokkal könnyebbé válhatnak a hétköznapok.

– Havonta 24 ezer forintba került a szennyvíz elszállítása speciális tartálykocsival, mely összeg felét az önkormányzat saját költségvetéséből átvállalta – tette hozzá a településvezető. – A munkák végeztével mindenki spórolhat, például a hivatal ezt az összeget más szociális ellátásokra csoportosíthatja majd át.

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a zaol.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában