Frissen Zalából

2021.09.14. 11:30

Jótékony célra ajánlották fel az eszteregnyei Eszter-feszt bevételét

Tárkonyos őzragulevesből, vargányás őzpörköltből és csülkös pacalból is kóstolhatott az, aki szombaton kilátogatott az első alkalommal megtartott „Eszter-feszt” vad- és kézművesételek gasztro­napjára.

Benedek Bálint

A Gesztenyék lelkes csapata, balról: Kis Péterné Czimmerman Tímea, Kis Rebeka, Baliné Imre Erika, Zöldvári Ádám, Beke Ivett, Zöldváriné Németh Ildikó és Schmell Bernadett

Forrás: Zalai Hírlap

Fotó: Szakony Attila

Az önkormányzat által rendezett fesztivál ötletgazdája, Kele Lajos polgármester elmondta: szeptember második hétvégéjére szervezték meg a gasztronómiai seregszemlét, melyből hagyományt teremtenének. A környező településeken többfajta zalai étel előtt már tisztelegnek különféle rendezvényekkel, ám mivel Eszteregnyén, Rigyácon és környékén több vadásztársaság is működik, így egyértelmű volt a választásuk. A főzőcsapatok számára alapanyag-beszerzéshez 10 ezer forintot biztosítottak.

– Az ételekért pusztán jelképes összeget kellett fizetni, ahogy a tomboláért is, ám az ebből befolyt közel 300 ezer forintot jótékony célra ajánlottuk fel – folytatta a településvezető. – Méghozzá a Covid-árvák megsegítésére létrehozott Regőczi István Alapítványnak, amelyet Herczegh Anita, a köztársasági elnök felesége hívott életre.

A Gesztenyék lelkes csapata, balról: Kis Péterné Czimmerman Tímea, Kis Rebeka, Baliné Imre Erika, Zöldvári Ádám, Beke Ivett, Zöldváriné Németh Ildikó és Schmell Bernadett
Fotó: Szakony Attila / Zalai Hírlap

A vadhúsból készült finomságok mellett a helyi értékekre, régi, elfeledett receptekre is kíváncsiak voltak. A főzőversenyt felügyelő zsűri elnöke, Scheier Gábor, a kanizsai Kaszinó Étterem séfje többek között arra figyelt, hogy minél háziasabb legyen az étel.

– A vadhús mellé bátran lehet használni a borókabogyót, a fokhagymát, a babérlevelet és a kakukkfüvet, de a szalonnával is jó „barátságot” ápolnak az edényben. Sőt az újdonságok kedvelői akár az olaszosabb vonalat is választhatják, bazsalikommal, oregánóval és paradicsomosan – sorolta a séf.

A csapatok igazán kitettek magukért, például a RIVA Vadásztársaság titkára, Markó Attila elmondta: a vaddisznósüldőből készült raguleves már egy jól kipróbált recept, házi tésztával és sok zöldséggel laktató étek mindenkinek.Egy másik standnál hölgyek serénykedtek a bogrács körül, de ők finom őszi süteményeket is kínáltak. Baliné Imre Erika, a Gesztenyék csapat vezetője büszke arra, hogy összetartó társaságuk finom csülkös pacalt és babgulyást készített, hozzá pedig házi krumpliprószát kínált.

Eredmények: 1. Kürtösmenti Vadászklub, 2. GIGKEL Kft., 3. Vajda Szabolcs. Különdíj: Eszteregnyei polgárőrök, Kanizsa Offroad.

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a zaol.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában