Frissen Zalából

2021.09.29. 14:00

Elkezdődött, és jövő tavaszig tart a keszthelyi emlékév

Száznegyven esztendővel ezelőtt, 1881-ben született Bartók Béla. A zeneszerző, népzenekutató, népdalgyűjtő tiszteletére emlékév kezdődött Keszthelyen.

Keszey Ágnes

Hintalan László és Sáringer-Kenyeres Marcell

Forrás: Zalai Hírlap

Fotó: Keszey Ágnes

Egy jövőbelátó tanácsai a civilizált ember számára – ez a jelmondata a Bartók-emlékév keszthelyi eseményeinek. A programsorozat nyitányaként vasárnap sajtótájékoztatót tartottak. Az önkormányzat képviseletében Sáringer-Kenyeres Marcell képviselő – aki a városban több zenei program moderátoraként is ismert – elmondta, hogy a rendezvénysorozat több szervezet összefogásával valósul meg.

– A híres magyar zeneszerző-producer Leslie Mandoki legutolsó dupla lemezének második korongját Bartók Bélának szentelte, ez mutatja, hogy a zeneszerző a mai könnyűzenére is hatással van. De természetvédelmi mérnökként arról is beszélhetnék, hogy milyen volt a viszonya Bartóknak a természethez – mondta az egykori zenetudós, zeneszerző világhírű munkásságáról az önkormányzati képviselő.

Hintalan László és Sáringer-Kenyeres Marcell
Fotó: Keszey Ágnes / Zalai Hírlap

A rendezvénysorozat szervezői nevében Hintalan László rendező, az Örökség Alapítvány elnöke arról adott tájékoztatást, hogy a jövő év tavaszáig tartó eseménysorozat első programján, október 12-én a gyermekek lesznek a főszereplők: óvodások játszanak népi, zenei játékokat, majd a zeneiskolások előadásában Bartók-zongoradarabok hangzanak fel. Ezt követően Hintalan László előadást tart Magyarság és Európa címmel.

Az emlékév tiszteletére a keszthelyi könyvtár számára Hintalan László átadja azt a fonográffelvételt, melyen a Bartók Béla által Keszthelyen gyűjtött népdalok hajdani felvételei hallhatók. Októberben Bartókot mint édesapát mutatják be egy előadáson, majd a zeneszerző és a természet kapcsolata is középpontba kerül. A Bartók-emlékév jövő tavasszal zárul majd, megemlékezéssel és koncerttel.

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a zaol.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában