Frissen Zalából

2021.09.22. 08:00

Civilek veszik birtokba a zalaegerszegi dán termelőiskola épületeit

A megyeszékhely csácsi városrészében a dán termelőiskola megszűnése óta üresen áll a régi iskola műemlék jellegű, egykor apátsági uradalmi kastélynak emelt épülete. Itt lel új otthonra a helyi Évgyűrűk Nyugdíjas Klub.

Győrffy István

A klubtagok takarítják az épület előtti parkot

Forrás: Zalai Hírlap

Fotó: Győrffy István

A közösség tagjai máris szerszámokat ragadtak, és megkezdték az épületet körülvevő park kitakarítását.

– Nagyon örülünk az új helynek, s az ebben rejlő lehetőségeknek – lelkesedett Szabóné Ibolya klubelnök. – A csácsi általános iskolából, amely évekig helyet adott a klubnak, és amelyhez számos nagyon jó emlék és élmény fűz bennünket, a megváltozott helyzet miatt el kellett jönnünk. A koronavírus-járvány miatt az iskolákba a gyermekek védelme érdekében nem mehetnek be idegenek. Itt az általunk birtokolható épületrészt még fel kell újítani, a körülvevő kertet jövő tavasszal beültetjük virágokkal, gyönyörű parkot varázsolunk ide.

A klubtagok takarítják az épület előtti parkot
Fotó: Zalai Hírlap

– A dán termelőiskola megszűntével most folyik a kastély és a környezet tulajdonviszonyainak rendezése – mondta Herkliné Ebedli Gyöngyi, a településrészi önkormányzat vezetője. – Az már biztos, hogy a nyugdíjasok által birtokba vett épület a városrész civil szervezeteié lesz. A nagytermet a városrészi önkormányzat kifesteti, elkészítetti a padlóburkolatát, és megoldja a fűthetőségét. A földszinti kisteremben napközis foglakozásokat szervezhetnek a civil szervezeteink, a tetőtérben akár egy erdei iskola is berendezhető lesz. Most, az első itteni találkozást takarítással töltjük, s megkértük Sümegi István mesterszakácsot, aki szintén tagja a csácsi városrészi önkormányzatnak, hogy készítsen egy „bográcsot” számunkra.

Eljött a találkozóra Lőrincz Kálmán, a Lorenzó együttes vezetője is, aki az egészségi okból távollévő Varjasi Gábortól ideiglenesen átvette az Évgyűrűk Dalkör irányítását, hogy folytatódhassanak a csoport próbái. Szabóné Ibolya pedig arról is beszámolt, hogy három taggal bővült a klub létszáma, s ha a felújítások elkészülnek, teljességében birtokba veszik új otthonukat.

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a zaol.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában