Frissen Zalából

2021.09.13. 14:00

Bővíti fejlesztési bázisát a Széchenyi István Egyetem Zalaegerszegen

Jármű­ipari kutatásokat segítő eszközökkel, berendezésekkel, illetve új inkubációs épülettel bővül a győri Széchenyi István Egyetem ZalaZone-on meglévő fejlesztési infrastruktúrája, tovább erősítve az intézmény zalaegerszegi jelenlétét.

ZH

A ZalaZone Európa egyik legkorszerűbb tesztpályája

Forrás: Széchenyi István Egyetem

Fotó: Csaba Jozsef Majer // Majer Csaba Photo

A Széchenyi István Egyetem célja, hogy nemzetközi színvonalú környezetet teremtsen az oktatáshoz, a kutatáshoz, hozzájárulva a tér­ség ver­senyképességének növeléséhez. Ezt szolgálja az a négymilliárd forintos uniós forrásból a ZalaZone-on megvalósuló infrastruktúra-fejlesz­tés is, amelynek része az autonóm járművekkel és mobilitási rendszerekkel, il­letve más járműipari területekkel kapcsolatos kutatásokat segítő eszközök, berendezések beszerzése, valamint az ehhez kapcsolódó humánerőforrás-bővítés, tájékoztatta szerkesztőségünket az intézmény.

A ZalaZone Európa egyik legkorszerűbb tesztpályája
Fotó: Széchenyi István Egyetem

– A projekt keretében a tesztpálya mellett felépül egy inkubációs épület, benne start­up­központtal, mintaműhellyel, segítve a gyakorlati készségek erősítését, a hallgatók és a cégek együttműködését. A kivitelezés még szeptemberben megkezdődik – fogalmazott Háry András, a ZalaZone Science Park Kft. ügyvezető igazgatója, a Széchenyi-egyetem kutatócsoport-­vezetője. – Az egyetem zalaegerszegi járműipari kutatócsoportjában jelenleg már közel tízen dolgoznak, míg a ZalaZone kutatási központban tevékenykedő csaknem száz gyakornok hallgató közel fele széchenyis. A zalaegerszegi kutatás-fejlesztési tevékenységet támogatja, hogy a győri egyetem szervezeti egységeinek, kutatóinak igen jelentős óraszámban hozzáférésük van Európa egyik legkorszerűbb tesztpályájához.

– A zalaegerszegi fejlesztés kiemelten fontos a Széchenyi István Egyetem számára – jelentette ki Filep Bálint, az egyetem elnöke. – A modellváltásnak köszönhetően intézményünknek a korábbinál jóval nagyobb tere nyílik arra, hogy éljen az innovációs és üzleti, vállalkozási lehetőségekkel. Ezt a szemléletet, kultúrát hallgatóink és oktatóink-kutatóink a legmoder­nebb technológiával és környezetben sajátíthatják el a ZalaZone-on megvalósuló beruházások révén.

– A ZalaZone újabb és újabb beruházásokat vonz, aminek nemcsak az ipar, hanem a képzések erősödését is köszönhetjük. Hatása a szakképző intézményektől az egyetemi oktatásig minden szinten érezhető. A győri egyetemmel való együttműködés azt jelenti Zalaegerszegnek, hogy a város fontos pozíciót tölt majd be a gazdaság- és kutatásfejlesztésben, illetve az innovációban az elkövetkező években – mondta Balaicz Zoltán, Zalaegerszeg polgármestere.

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a zaol.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában