Frissen Zalából

2021.09.23. 09:00

Az Év Digitális Faluja címet nyert Nagypáli

Azok az 5000 lakos alatti települések, amelyek a legtöbbet tették a jobb lakókörnyezet 21. századi megoldásokkal történő létrehozásáért, elnyerték Az Év Digitális Faluja címet. Köztük van egyetlen zalaiként Nagypáli is.

Arany Horváth Zsuzsa

A Digitális jólét program írta ki a pályázatot, amely négy kategóriában várta a pályázókat. Nagypáli a „fenntartható épített és természeti környezet” kategóriában nyert, azért, mert a helyi energiaforrásokra építve, azokat digitális rendszerek segítségével optimalizálva hoztak létre fenntartható energiarendszert, amely révén a kistelepülés a saját energiafogyasztásához kapcsolódó környezetterhelését csökkenti. Nagypáli a technológia lehetőségeit kihasználva teremt élhetőbb lakókörnyezetet, hoz létre más települések számára is példaként szolgáló megoldásokat. A díjat idén először adták át a V4-ek Civitas Sapiens Okos Város konferenciáján.

Köcse Tibor a díjjal
Fotó: Nagypáli önkormányzat

– A Zöld út program célkitűzései mentén végzett sok­éves munkánk elismeréseként értékeljük a megtisztelő díjat – mondta lapunknak Köcse Tibor polgármester, hozzátéve: a pályázatot munkatársa, Szalai Réka projektmenedzser koordinálta. – Régóta haladunk ezen az úton, ma már többletáram-termelésre is képesek vagyunk, a tárolás megoldása a következő feladat. A papíralapú ügyintézést minimálisra csökkentettük, hiszen egyetlen A4-es lap előállítása 10 liter édesvizet használ el, 1 tonna papírhoz körülbelül 1,7 tonna fa kell.

A polgármester jelezte: a díjjal járó pénzjutalom felhasználása is ugyanezeket a célokat szolgálja.

A nyertes községben a pályázat kiírójának tervei szerint több millió forint értékű felmérés készül, mely településre szabott, komplex tervet ad a további fejlesztéshez.

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a zaol.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a zaol.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában