Frissen Zalából

2021.09.11. 08:18

Amerika emlékezik és retteg a koronavírustól

A nagykanizsai Vékási Virág 7 hónapja au pairként (olyan külföldi személy, aki a családdal él, nem kap fizetést, csak zsebpénzt, viszont teljes ellátásban részesül) dolgozik egy családnál New Yorkban, fél órányira a belvárostól.

Benedek Bálint

Lángban áll a New York-i Világkereskedelmi Központ ikertornyainak egyike

Forrás: MTI / Archív

Fotó: Greg Semendinger

A napi teendői eléggé lekötik, sok időt tölt a família gyermekeivel, de annyit tud, hogy a tragédia helyszínén megemlékezést tartanak. A televízióban az évforduló előtt néhány hírben szóltak a közelgő, 20. évfordulóról, de az emberek észrevételei alapján napi szinten nem beszélnek erről a témáról.

Az ugyancsak kanizsai hölgy, Kate évek óta New York államban él, de mostanában igyekszik a mikrokörnyezetében maradni, hisz gyermeket vár. Azt azért az egyik internetes közösségi oldalon keresztül leírta: itt mindenki a coviddal, az oltással, meg a katonák Afganisztánból való kivonásával van elfoglalva.

Lángban áll a New York-i Világkereskedelmi Központ ikertornyainak egyike
Fotó: MTI / Archív

A nagykanizsai származású Melinda Speer (Kremzner Melinda) Chicagóban él a családjával. Szerinte viszont a WTC megtámadásának témája egész Amerikában soha nem hal el.

– Ha szóba kerül, akkor legtöbbször mindenki arra emlékszik legjobban, hol volt és mit csinált éppen amikor megtörtént – mesélte. Erre még én is emlékszem, pedig még Magyarországon éltem. Székesfehérváron éppen az első évemet töltöttem a főiskolán. Otthon voltunk az albérletekben, szólt a rádió és épp vacsoráztunk, amikor felfigyeltünk mit is mondanak és mindannyian odakuporodtunk a rádió mellé és elhűlve hallgattuk az eseményeket.

Melinda hozzátette: a megemlékezés mindenképp Manhattanban a legkomolyabb, hiszen ott majdnem mindenki ismert valakit a közel 3000 halott és 25 ezer sérült közül vagy a mentősök, tűzoltók között, akik próbáltak segíteni. Ott mindenkinek megvan a maga saját története. Persze, a Pentagon-t se felejtsük el. Most mindenki újra fél egy kicsit, hogy lesz-e újabb terrortámadás és ezért megint nagyon magas a készültség. Megemlékezések országszerte lesznek, a zászló már lobog mindenütt.

Általában sok kisebb helyre szervezik ezeket, hogy legyen mindenki együtt. Oda kell figyelni, s még a mai napon sem szabad megfeledkezni arról, hogy a koronavírus kíméletlenül terjed az országban.

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a zaol.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában