Frissen Zalából

2021.09.02. 11:30

Alsópáhokot a turizmus megállíthatatlanul viszi előbbre

„A tősgyökeres családok nagy aránya és szülőföld iránti vonzalma, a község egyedi tájképe, fekvése, természeti gazdagsága különösen indokolja, hogy ne csak a divatos építési, rendezési, művelési irányzatokra figyeljünk… Fontos a megőrzés, mert minél távolabb kerülünk a természettel együtt élő gazdálkodástól, annál többet veszítünk elődeink szorgos, értékteremtő tudásából.” írja dr. Szántó Imre, dr. Szabó István és dr. Szabóné Lázár Ibolya „Ahol jó a szőlő, ott jó a gyümölcs is – Szüleink gyümölcsöskertje” című könyve elé.

Győrffy István

Fotó: Győrffy István

„Alsópáhok gyümölcs és szőlőkultúrája„ bekerült a helyi értéktárba, Szabó István a keszthelyi egyetem professzora vezetésével valósult meg a falu őshonos gyümölcsfákkal beültetett kertje, melyhez régi fajtákat bemutató könyvet is írt feleségével. Ugyancsak helyet kapott az értéktárban dr. Szántó Imre is, aki Alsó- és Felsőpáhok történelmét dolgozta fel. Mindezeket azért fontos megemlíteni, mert a településen jelen vannak „a divatos építési, rendezési irányzatok, ugyanakkor megpróbálják megőrizni a falu természeti gazdagságát is. E kettőség legújabb eredményeit mutatja be Czigány Sándor Alsópáhok polgármestere a „Mert az Ön faluja is rajta van a térképen!” turisztikai sorozatunkban, főleg, hogy a falu fejlődésének hosszú ideje a turizmus a motorja.

A környék új attrakciója a Bobo Fun Park
Fotó: Győrffy István
Alsópáhok történelmi látnivalója a barokk templom
Fotó: Győrffy István

- Való igaz, az utóbbi évtized látványos fejlődését a turizmus indukálta, s ennek hatása látszik a falukép megvál­tozásán is. A rendezettség, a modern szol­gáltatások a nyugat-európai falvak színvo­nalára emelik a községet. A szomszédos Hévízre látogató vendégek egy része itt száll meg, ez a lakosság számára plusz bevételt jelent. A közterületeinket igyekeztünk parkosítani, virágosítani, a község adottságait, szolgáltatásait az intézmények megújításával magasabb szintre emelni. Most újítottuk fel az orvosi rendelőnket, amelyben felnőtt és gyermekorvos áll a falu szolgálatába, de lesz benne gyógyszertár és védőnői szoba is, sőt a mentők számra külön bejáratról is gondoskodtunk. Átadás előtt áll a minibölcsődénk, három csoportos óvodánk van, s folyamatosan korszerűsítjük az általános iskolánkat is, amelyben 165 diák számára magas színvonalon folyik az oktatás. Megújítottuk és bővítettük a községházát, amelyben gondoskodtunk arról, hogy az ügyeiket intézők kellemes környezetben tehessék ezt. Mindez hatással van a helyi lakosságra is, gondozottabbá váltak a kertek, s érződik a faluval való törődés igénye is – mondja a polgármester külön kihangsúlyozva, valóban egyszerre van jelen a településen a legmagasabb színvonalú turisztikai bővítési szándék, és a falu hagyományos, illetve szőlőskerti fejlesztésének törekvése.

Kilátás a Kátyán hegyről, ahova kilátót terveznek
Fotó: Győrffy István
Látkép Alsópáhok dombjairól
Fotó: Győrffy István

Ez utóbbi megvalósulását jelzi, hogy a falu közepén, az Árnyas lakópark és az alkotóház szomszédságában alakították ki az őshonos gyümölcsfákkal beültetetett kertet. Az alkotóházat a falu legrégebbi épületének átépítésével hozták létre, s fali közt Nagy Anita Lilla vezetésével olyan foglalkozásokat tartottak, amelyeken főzni tanultak, de készítettek kalapot, táskákat, sütöttek tortát, kenyeret, legutóbb pedig, a pandémia miatti elzártságot követően, a zalai Margófeszt keretében az alkotói ösztöndíjat nyert fiatal, magyar írók, a legjobb pályaművek szerzői találkoztak. Igyekeznek megeleveníteni hagyományokat, s adózni a szellemnek is…

Czigány Sándor polgármester: „Erőfeszítéseink arra irányulnak, hogy a helybéliek és a vendégek mindennapjai jobbak legyenek, és továbbra is vonzó, élhető település legyen Alsópáhok” Fotó: Győrffy István
Nagy Anita Lilla az alkotóház vezetője a következő programjukról beszélget a polgármesterrel
Fotó: Győrffy István

A Hévízt és Alsópáhokot is elkerülő 76-os főút, mindkét településre bevezető útjainak körforgalma mentén, a hévízi oldalon megépült benzinkút is alsópáhoki területen létesült.

- Innét, illetve a feljebb lévő Hévízi Honvéd kórháztól, illetve a Rogner Hoteltól, a hévízi-kifolyóig, a Sármellék irányába eső földek mind Alsópáhok közigazgatási területéhez tartoznak. Ezeken a területeken, ahol most növénytermesztés folyik, jelentős turisztikai fejlesztésekben gondolkoznak. Korábban egy öt csillagos szálloda létesítését tervezték, amelyet akkor a 2008-as válság akadályozott meg. Reményeink szerint 2023-ban nyílhatnak meg olyan források, amelyek az egész Nyugat-Balatonra hatással lévő magán turisztikai beruházásokat indíthatnak. Szállodák építését, vízi élménypark és golfpálya létesítését tervezik. Amúgy, ha van rá szándék és elég pénz, rendkívül rövid idő alatt létrejöhet egy-egy nagy attrakció, mint például a településünkön lévő Kolping Hotelben megvalósult Bobo Fun Park, ami rövid időn belül népszerűvé vált– mondja a polgármester.

A felújított orvosi rendelő
Fotó: Győrffy István
Nemesboldogasszonyfai építkezések
Fotó: Győrffy István

A Bobo Fun Parkot a Balaton aktív szabadidő központjaként hozták létre, amely 3000 négyzetméter játszófelületével egy olyan fedett élménypark, ahol az időjárás nem szab határt a kalandoknak. Ez több mint egy klimatizált játszóház, máris úgy tűnik, hogy a környék kedvelt találkozó helye lett, amely kihívásaival kizökkenti a tiniket az online világból, a felnőttekből pedig előhozza a gyermeki énjüket. Pár hónapja nyitottak, de a látogatók száma mára meghaladta a tizezret, naponta több mint háromszázan fordulnak meg itt.

Gyönyörű panoráma, Nemesboldogasszonyfáról rálátni a horgásztóra és a Balatonra
Fotó: Győrffy István
Falurészlet virágokkal
Fotó: Győrffy István

- A komplexumot a pandémia elzártsága alatt hozta létre a Kolping tulajdonosi köre – mondja a polgármester, majd azzal folytatja, hogy több, számukra fontos más fejlesztés is folyamatban van. A falu nyugati oldalán 3800 méter hosszúságban, laza beépítéssel találhatók szőlőbirtokok, s pihenő kertek. Ilyen többek között a Kátyán-hegy is, amelyre kilátót szeretnénk építeni, mert innét káprázatosan szép a kilátás Hévízre, Rezire, Cserszegtomajra, Keszthelyre, de még a balatoni falvak házai is kivehetők a hegyek oldalán. Az elmúlt 15 esztendőben 250-nel nőtt a lakosságunk, jelenleg 1525 az állandó lakosok száma. Egy vidékfejlesztés lehetőségre 300 milliós pályázatot nyújtott be az önkormányzat, hogy a zártkerti utak egy részét leaszfaltozhassuk. A zártkertünk szomszédos Szentgyörgyvár és Felsőpáhok kertjeivel, ahol már megtörtént az aszfaltozás, ezért a mi ebbéli elmaradásunk megszüntetése rendkívül fontos a kerékpáros és a borturizmus fejlesztéséhez, nem utolsósorban ahhoz, hogy a Szentgyörgyvárral való közlekedést javíthassuk, ami a munkába járást nagyban megkönnyítené. Minden ilyen fejlesztés a letelepedést is segíti. A nemesboldogasszonyfai falurészben, a Tölgyfa utcában például 26 telek közművesítését koordinálta, szervezte az önkormányzat, s máris a hatodik ház építése kezdődött meg – mondja Czigány Sándor, aki megmutatja a Sármellék felőli falurész építési telkeit is. Itt már az 1990-es években kijelölték a falu rendezési tervében az új lakótelkeket, melyek közművesítése most folyik. A 117 teleknél 2019-ben kiépült a szennyvízcsatorna, most az önkormányzat koordinálásával elkezdődött az elektromos hálózat bővítése, a közeljövőben pedig a vízhálózat kiépítését tervezik.

- Rendkívül sok munkával jár ez a szervezés, hiszen 117 tulajdonossal kell kapcsolatot tartani, akik többnyire nem idevalósiak, különbözik az építési szándékuk, az érdekük, az anyagi lehetőségük. Ami saját önkormányzati tulajdonú megvalósítás, ott könnyebb a helyzetünk. Most fejeztünk be egy kútfúrást a sportpályánál, hogy kedvezőbb költséggel öntözhessünk. De a sportpályánál is elindul egy turisztikai magánberuházás, olyan szolgáltató ház építése kezdődik el az idén, amelyben turisztikai információs központ is lesz. Az önkormányzat a Kolping fölött több zártkerti telket is megvásárolt, ezeket a jövő turisztikai tartalékjának szánjuk. Alsópáhok befogadó falu, jelentős számú német, osztrák és orosz ingatlan tulajdonos van. Ennek a nehéz, pandémiás időszaknak remélhetőleg vége lesz, s minden erőfeszítésünk továbbra is arra irányulhat, hogy a helybéliek és a vendégek mindennapjai jobbak legyenek, továbbra is vonzó, élhető település legyen Alsópáhok – köszön el Czigány Sándor polgármester.

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a zaol.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában