Frissen Zalából

2021.09.15. 14:00

A zalai megyeszékhely történetének legnagyobb ipari beruházásaként épül a német Rheinmetall gyára

A zalai megyeszékhely történetének legnagyobb ipari beruházásaként épül a német Rheinmetall 30 ezer négyzetméteres gyára a Zala ZONE Járműipari Tesztpálya melletti 40 hektáros területen, 60 milliárd forintos ráfordítással. A Lynx-harcjárműgyár 2023-ra készül el és 500 új munkahelyet teremt. Az itt gyártott Hiúzokkal szerelik majd fel a Magyar Honvédséget.

Varga Lívia

Az épülő Rheinmetall-gyár madártávlatból. Az épület hasznos alapterülete két szinten közel 30 ezer négyzetméter lesz Fotó: ZH

A beruházás jelentős hatással lesz Zalaegerszeg gazdaságára, szakképzésére és felsőoktatására, hiszen további beszállítók telepednek majd le, kutatásfejlesztési és innovációs programok indulnak, továbbá 2023/2024-től évi közel egymilliárd forinttal emelkedik az önkormányzat adóbevétele, melyet a városi fenntartású bölcsődékre, óvodákra, rendelőkre, idősotthonokra, utakra és egyéb fejlesztésekre lehet fordítani, fogalmazott a német óriásvállalat és a magyar állam együttműködésében megvalósuló beruházásról Balaicz Zoltán polgármester.

A gyár építése tavaly december közepén indult s máris elérte a legmagasabb pontot, így a napokban megtartották a hagyományos bokrétaünnepet, amelyen beszédet mondott Armin Papperger, a Rheinmetall elnöke, Palkovics László innovációs és technológiai miniszter, Benkő Tibor honvédelmi miniszter, Maróth Gáspár védelmi ügyekért felelős kormánybiztos, Ruszin-Szendi Romulusz altábornagy, a Magyar Honvédség parancsnoka, Vigh László országgyűlési képviselő, és Vadvári Tibor alpolgármester.

Az épülő Rheinmetall-gyár madártávlatból. Az épület hasznos alapterülete két szinten közel 30 ezer négyzetméter lesz Fotó: ZH

A zalaegerszegi Lynx-gyár a magyar védelmi ipar és a hadsereg fejlesztésének zászlóshajója lesz, mondta a beruházásról Palkovics László innovációs és technológiai miniszter. A cél, hogy Magyarország védelmét a magyar honvédség teljes körűen tudja biztosítani, s ehhez az itt gyártott 218 Lynx-harcjármű is hozzájárul majd, hangsúlyozta a politikus. Benkő Tibor honvédelmi miniszter leszögezte: a gyár a korszakváltás szimbóluma lesz, a kormány ugyanis ezzel megteremti a hazai hadiipar újrafejlesztését és -indítását.

Mint fogalmazott, magyar munkaerő magyar katonák számára fog haditechnikai eszközöket Magyarországon előállítani. E terv részeként 2023-tól Zalaegerszegen gyártják majd a világ jelenleg legmodernebb páncélozott harcjárművét, a szomszédos járműipari és az épülő katonai off-road tesztpálya lehetőségeinek kihasználásával. Ruszin-Szendi Romulusz, a Magyar Honvédség parancsnoka a honvédség szakértelmét, segítségét ajánlotta a teszteléshez, fejlesztéshez, hozzátéve: a komplex haderőfejlesztés az ország innovációjának motorja lehet.

Armin Papperger pedig arról beszélt, hogy a zalaegerszegi gyár a kutatás-fejlesztés központja lesz, Európában a legmodernebbek közül való, hazánk pedig hat éven belül kompetenciaközponttá válik. Zalaegerszegen jelenleg 3 százalék a regisztrált álláskeresők aránya.

A bokrétaünnep főszereplői: Vadvári Tibor, Ruszin-Szendi Romulusz, Maróth Gáspár, Armin Papperger, Vigh László, Benkő Tibor, Palkovics László és Háry András Fotó: Katona Tibor

A következő években közel 1500 új munkahely jön létre, a Rheinmetall és a Metrans logisztikai központ mellett az AVL, a MouldTech Systems, a FLEX, továbbá a tesztpálya körüli cégek, beszállítók fejlesztései nyomán. Mindezt segíti az M76-os kétszer kétsávos gyorsforgalmi út építése, a szakképzés és az egyetemi képzés erősítése, valamint a városban zajló számos egyéb beruházás.

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a zaol.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában